Leestijd: 5 min.

Kevin Bael, Founder NutriBreak

Onderstaand vind je de beknopte samenvatting van ons gesprek met Kevin Bael. De volledige aflevering is te beluisteren via Spotify, StitcherGoogle Podcasts & Apple Podcasts.

Over Kevin Bael

Kevin Bael is de oprichter van Nutr!Break, een Belgisch merk dat zich toespitst op lekkere, natuurlijke en gezonde snacks op basis van het innovatieve suiker isomaltulose.

Kevin is al meer dan 16 jaar actief aan de slag in de voedingssector en Nutr!Break is ontstaan uit de bewustwording die Kevin heeft opgebouwd rond gezonde en meer duurzame voeding. Zijn missie is om een totaal andere soort gezonde voeding op de markt te brengen, een gezonde brandstof, voor een gezond lichaam.

Isomaltulose vs klassieke suikers en natuurlijke suikers

Isomaltulose is een natuurlijke suiker en geeft dus energie. Het grote verschil met de klassieke en andere natuurlijke suikers is dat isomaltulose 4 tot 5 maal trager wordt opgenomen door ons lichaam. Dit heeft een aanzienlijke, positieve impact op onze bloedsuikerspiegel.

Wanneer we snelle suikers consumeren, zoals bijvoorbeeld rietsuiker of honing, stijgt het glucose-niveau in ons bloed heel sterk. Ons lichaam kan al die glucose niet meteen omzetten in energie en dat glucose-overschot zal dus omgezet worden in vet. Bovendien krijgen we na die snelle piek, een sterke terugval in onze bloedsuikerniveau, soms zelfs tot onder het normale niveau, met een energiedip tot gevolg met bijbehorend concentratieverlies en hongeraanvallen.

Met isomaltulose kan je dus die piek in de bloedsuikerspiegel en de bijbehorende energiedip vermijden. Doordat het een traag afbreekbare suiker is, wordt de energie trager en langer aangeleverd en duurt het verzadigingsgevoel veel langer. Dit resulteert dan uiteindelijk zelfs in een kleinere inname van koolhydraten.

Dus flatten the curve waarover we tegenwoordig zoveel horen, is ook belangrijk voor onze bloedsuikerspiegel omdat het indirect een zeer positieve impact heeft op onze gezondheid.

Isomaltulose vs geraffineerde suikers

Voedingsetiketten interpreteren: koolhydraten en suikers

De hoeveelheid koolhydraten en suikers vermeld op het etiket van een voedingsmiddel zegt in principe weinig. Ook de kwaliteit van de suikers en koolhydraten en de energie-behoefte zijn van belang.

De kwaliteit van de suikers hangt samen met de impact op onze bloedsuikerspiegel. Enerzijds zijn er de laag-glycemische, traag afbreekbare suikers zoals isomaltulose, die wel een positieve impact hebben op onze bloedsuikerspiegel en die we kunnen beschouwen als een gezonde bron van energie, ongeacht het voedingsproduct waarin ze aanwezig zijn.

Daarnaast hebben we de hoogglycemische koolhydraten/suikers. Toch kunnen deze ook een laag-glycemische impact hebben op onze bloedsuikerspiegel en ook een gezonde bron zijn van energie. Een voorbeeld: haver bevat hoog-glycemische koolhydraten, maar haver bevat ook een grote portie onoplosbare voedingsvezels en die zorgen ervoor dat die aanwezige koolhydraten in haver uiteindelijk veel trager worden opgenomen in onze darmen en dus een veel lagere stijging veroorzaken van onze bloedsuikerspiegel.

Het is dus belangrijk om naast de aanwezige hoeveelheid ook naar de kwaliteit van de suikers te kijken en ook rekening te houden met de energie-behoefte.

Kwaliteit van voedingsstoffen

Vezels en hoge kwaliteit van voedingsstoffen, daarop zet ook JustBite heel erg in door de aangeboden snacks nauwgezet onder de loep te nemen. Onder andere door te kijken naar de 3 belangrijke groepen van macro-nutriënten en hoe ze zich tot elkaar verhouden. Namelijk de koolhydraten, vetten en eiwitten. 

Eiwitten zijn echt de bouwstenen van ons lichaam. Bij energietekort zal ons lichaam ook wel energie halen uit eiwitten, alhoewel dat een zeer inefficiënt proces is en echt tot spierafbraak leidt. Daarom hebben we dus ook de koolhydraten en de vetten als energiebronnen nodig.

Vet is er op zich voldoende aanwezig in ons lichaam, gemiddeld ruim 10 kg bij een volwassen man/vrouw, wat overeenkomt met meer dan 90 000 kcal, als je dat vergelijkt met de dagelijkse caloriebehoefte van 2000 à 3000 (afhankelijk van persoon, activiteit, genen, …), is er dus zeker een voldoende reserve aanwezig.

Naast de vetten heb je dan de koolhydraten. Die zijn in ons lichaam (in spieren en in de lever) aanwezig onder de vorm van een specifiek type koolhydraat, glycogeen. Maar hiervan is slechts 500-700 gram gemiddeld aanwezig, veel minder dan het vet en ruimschoots onvoldoende om, vooral bij meer intensieve fysieke activiteiten, voldoende te voorzien in de energiebehoefte.

Glycogeen wordt ook veel sneller omgezet tot energie in vergelijking met vet, en dus bij fysieke activiteit met hogere intensiteit, kan ons lichaam onvoldoende snel energie halen uit vetten alleen en hebben we dus echt die glycogeen-reserve nodig. Omdat er minder aanwezig is, is het belangrijk om bij fysieke activiteiten bijkomende suikeropname te voorzien.

Is koolhydraatarm eten een goed idee?

Diëten zoals het ketogeen dieet waarbij de inname van suikers en koolhydraten extreem wordt beperkt, zijn niet nodig om gezond door het leven te gaan. Het is perfect mogelijk een gezond, uitgebalanceerd dieet te volgen zonder zo extreem te gaan. Er wordt nog heel sterk de focus gelegd op het vermijden van toegevoegde suikers en op light producten. Suikers worden in de ban gedaan zonder erbij stil te staan dat niet alle suikers dezelfde zijn en ook andere factoren zoals vezelgehalte, .. van belang zijn voor het verzadigingsgevoel en de impact op ons lichaam. 

Bovendien is glucose die we uit koolhydraten aanmaken, de primaire energiebron voor onze hersenen, daarom ook dat een suikerdip zo’n negatieve impact heeft op ons concentratievermogen.

Gezond en verstandig snacken, maar vooral lekker snacken

Gezonde snacks moeten aangepast zijn aan elk individu en de dagelijkse activiteit. 

Maar bovenal moeten gezonde snacks een lekker tussendoortje zijn, die ons zonder honger naar de volgende maaltijd leiden.

Een lekkere snack met een gezonde dosis vezels en eiwitten, die ons lang een verzadigd gevoel geven, zonder onnodige smaak- en of kleurstoffen.

Een goed voorbeeld  zijn de snacks op basis van lijnzaad en sesam in combinatie met isomaltulose. Noten en zaden hebben een bewezen positieve impact op onze gezondheid, want ze zijn eiwit- en vezelrijk en bevatten onmisbare mineralen zoals magnesium.

Conclusie

Wees kritisch als het over voeding gaat en investeer wat van je tijd in het zoeken naar informatie over voeding. We eten en drinken elke dag, voeding heeft een enorme impact op onze gezondheid, onze gemoedstoestand, als sporter op de prestaties,... We kunnen niet overleven zonder voeding, dus is het belangrijk om toch wat kostbare tijd te investeren in het begrijpen van voeding

Ook JustBite wil mensen wegwijs maken in het complexe geven dat voeding is door de info zeer toegankelijk maken, gedragsveranderingen teweeg te brengen, …

De snacks van Nutr!Break zijn daarom ook te vinden in de snackboxen van JustBite.

Links

Zin in gezondere snacks?

Als relatiegeschenk

Voor mezelf & familie

×