Leestijd: 6 min.
Onderstaand vind je de beknopte samenvatting van ons gesprek met Veerle Dobbelaere. De volledige aflevering is te beluisteren via Spotify, Stitcher, SoundCloud, Google Podcasts & Apple Podcasts.
Over Veerle Dobbelaere
We hoeven je waarschijnlijk niet meer voor te stellen aan Veerle Dobbelaere die bij de meesten onder ons gekend is als actrice in vele films, reeksen en theatervoorstellingen.
Maar Veerle is naast haar werk als actrice ook actief als professional certified mental coach, omdat ze geboeid is door hoe mensen in elkaar zitten. Ze wil mensen raken en ontroeren, zowel als actrice als mental coach.
Met haar Ademruimte Academie en het bijbehorende boek ‘Ademruimte, hoe anders ademen je leven kan verbeteren.’ wil ze mensen onder andere de kracht van ademhaling leren kennen.
Waarom mental coaching?
Menselijk gedrag is slechts het topje van de ijsberg. Onder het oppervlak zitten onze drijfveren, overtuigingen, waarden, … die worden gevormd door onze cultuur, opvoeding, maatschappij en mensen waarmee we in aanraking komen in ons leven.
De meeste mensen willen een gelukkig gevoel bereiken en daarvoor vertonen ze een bepaald gedrag.
Maar jammer genoeg is voor velen de outcome niet de gewenste en voelen ze zich helemaal niet goed. Hun gedrag levert hen niet het gevoel op waarnaar ze op zoek zijn en dan kan een mental coach onder de arm nemen zinvol zijn. Een mental coach helpt namelijk om onder het oppervlak te kijken, om te vertragen en stil te leren staan bij gedachten en gedragingen. Mental coaching kan helpen om beperkende overtuigingen te herkennen en aan te pakken met inzichten en vertraging.
Mentale gezondheid op de werkvloer
Ook op de werkplek kan mental coaching zeer hulpvol zijn. Veel leidinggevenden worstelen met omgaan met conflicten, omgaan met grenzen en grenzen stellen, … Maar vaak stellen ze zich ook de vraag wat leiderschap precies voor hen inhoudt.
Ook in teams op het werk zitten er dingen boven en onder het oppervlak, dingen die soms een vlot teamwork kunnen verhinderen.
Een mental coach kan een team begeleiden om op tafel te kunnen leggen wat moeilijk werkt en feedback te leren geven en krijgen.
Want feedback is een krachtige tool, die we jammer genoeg nog te vaak ervaren als kritiek. Goed aangebrachte feedback heb je nodig om te groeien, maar dat lukt niet als je feedback als een aanval beschouwt.
Daarom dat coaching teams kan helpen om met elkaar te leren communiceren, ook over moeilijke onderwerpen, om zo de verbinding des te sterker te maken.
Verbinding to the next level
Hoe kunnen mensen toch verbinding vinden in deze uitdagende tijden waarin we momenteel leven? Hoe kunnen we ondanks de afstand toch connectie maken met collega’s, teamleden, … ? Door binnen alles wat niet kan toch te blijven zoeken naar wat wél kan.
Gebruik daarvoor het fantastische instrument dat ons als mensen onderscheidt van andere diersoorten, namelijk onze verbeelding!
Als onze hersenen zich iets inbeelden, bijvoorbeeld als je je ogen sluit en denkt dat je op een zonnig strand loopt, voelt het even echt als wanneer we daar echt zouden zijn. Onze hersenen maken namelijk niet het onderscheid tussen onze projecties en wat echt is. Als je je hiervan bewust bent, kan je dit gebruiken om een realiteit te creëren waar je nu zin in hebt - niet om weg te vluchten van de realiteit. Dit kan zeker een mentale boost geven als je het even te zwaar hebt of je even genoeg hebt van alle digimeetings.
Leven in het hier en nu
Onze gedachten sturen ons gedrag en je kan je hersenen leren sturen. Je eigen geluk creëren is iets wat je kan leren!
Leven in het nu speelt hierin een belangrijke rol. Heel de tijd nadenken over wat er gisteren of tien jaar geleden gebeurde of wat er zich misschien morgen zal gaan afspelen, is een totale verspilling van je energie.
Leven in het nu staat niet gelijk aan het ontkennen van dingen die slecht zijn, maar gewoon aan realistisch in het nu leven.
Mindfulness of meditatie is een eerste stap in een bewustzijnsproces want je kan niet bewust worden als je niet eerst vertraagt en stilstaat. Het is dus geen doel, maar een goede tool voor bewustwording.
Ook JustBite wil bewustwording creëren, rond gezonde voeding en gezond pauzeren. Door gezonde snacks aan te bieden en mensen gezonde voeding te laten ervaren. Als je alles uit een snack wilt halen en mindful wil snacken, eet dan heel bewust en verbind al je zintuigen.
Neem even een moment om bewust te ervaren wat je eet, wat je proeft, wat je ruikt. Claim zo je pauzemoment om even te deconnecteren en opnieuw te verbinden met jezelf.
Breathe in, breathe out
Momenteel staan we met z’n allen onder veel stress en die wordt veroorzaakt door onze gedachten. Ons autonoom zenuwstelsel zet ons door onze gedachten in fight, flight or freeze modus. Maar dit wordt pas een probleem als dit constant gebeurt, want dan is er sprake van chronische stress met als gevolg dat ons lichaam volledig uit balans raakt.
Je gedachten leren herprogrammeren is een werk van lange adem en vergt veel oefening, maar er is een instant hack als je onder stress staat en dat is onze ademhaling. Ook al krijg je je gedachten niet onder controle, toch kan je je systeem meteen kalmeren door anders te beginnen ademen. Lichaam en geest zijn namelijk onlosmakelijk verbonden. Als onze geest in stress zit, reageert ons lichaam daar op, maar ook omgekeerd. Als we rustiger gaan ademen en langer gaan uitademen, gaat onze geest automatisch ook terug kalmer worden.
Ademhaling is echt een superkracht waarmee je onmiddellijk rust kan brengen in je systeem.
Hoe kan je ademhalingsoefeningen volhouden en hoe zorg je ervoor dat je gedachten niet de hele tijd afdwalen?
Om te beginnen is het een misvatting om te denken dat mediteren gelijk staat aan geen gedachten hebben. Ons brein produceert nu eenmaal gedachten, dat is ook het doel van onze geest!
Wat mindfulness ons leert is om wat ruimte te creëren tussen je gedachten en jezelf, om te beseffen dat gedachten gewoon een product zijn van ons brein.
Belangrijk om te beseffen is:
- je bent niet je gedachten
- je produceert je gedachten en je kan baas zijn over je gedachten
Conclusie
Het is niet het moment dat je gaat vertragen en zitten dat belangrijk is, maar het hele bewustzijnsproces.
Zie het als een soort mentale hygiëne om elke dag even een moment te nemen om bewust te worden. Het gaat niet om gedachten proberen uit te schakelen maar om genoeg ruimte te creëren tussen je gedachten en jezelf. Je kan kiezen om iets met een gedachte te doen of niet en dat is een kwestie van training. Al begin je met maar 1 minuut per dag, dat is beter dan niet beginnen. Zo kan je stilaan opbouwen.
Ontdek Veerle’s Ademruimte Academie