Leestijd: 6 min.

Ward Grasveld - co-founder en commercieel directeur 5th season

Onderstaand vind je de beknopte samenvatting van ons gesprek met Ward Grasveld. De volledige aflevering is te beluisteren via SpotifyStitcher, SoundCloudGoogle Podcasts & Apple Podcasts.

Over Ward Grasveld en 5th Season

Ward Grasveld is Nederlander, co-founder en commercieel directeur van 5th Season. Dit snackmerk biedt gevriesdroogd fruit aan, een lekker en gezond tussendoortje dat we graag in ons JustBite assortiment aanbieden.
Ward is met zijn jarenlange ervaring bij grote multinationals zoals Unilever, Coca Cola, … samen met 6 anderen vorig jaar gestart met 5th Season.

Na 2,5 jaar testen hebben ze 5th Season in de markt gezet met als missie het toegankelijker maken van fruit. De achterliggende thema’s gezondheid en gemak liggen aan de basis van het idee voor 5th Season, aangezien fruit samen met chocola het meest gesnackte product ter wereld is. Alleen is fruit niet altijd even toegankelijk, je hebt niet altijd de tijd of de mogelijkheid om onderweg een ananas te schillen bijvoorbeeld. En daar wilt 5th Season een gezond antwoord op bieden. Door een gezonde én leuke fruitsnack aan te bieden, waarbij de originele voedingswaarde van het fruit behouden blijft.

Duurzaam snacken tijdens een vijfde seizoen

Fruit is heel erg een seizoensproduct en het aanbod is niet ieder seizoen even groot of even rijp. 5th Season zorgt dat fruit het hele jaar door voor iedereen verkrijgbaar is mét een ideale smaak. Een vijfde seizoen als het ware.

De verpakking van het heerlijke fruit van 5th Season is nog niet duurzaam, maar dat is iets waar ze hard aan aan het werken zijn. Het duurzame aspect van hun product zit in het feit dat hun snacks 100% gezond zijn. Het enige wat je terugvindt in de snacks van 5th Season, is 100% fruit en niets anders.

Door het fruit te vriesdrogen, wordt het vocht er uit gehaald. Toch bewaar je 95% van de vitaminen en mineralen van het fruit en behoudt het nog dezelfde voedingswaarde als het hele, verse fruit. Het resultaat is een crunchy snack die 18 maanden houdbaar is.
Bovendien gaat 5th Season met hun fruitsnacks voedselverspilling tegen. Ze halen het fruit aan de bron en verwerken het meteen, waardoor er zeker geen fruit wordt verspild en weggegooid.

Vele bedrijven willen nu omwille van Corona steeds minder vaak vers fruit aanbieden op kantoor, omdat ze dan veel te veel fruit moeten weggooien doordat er veel minder mensen elke dag op kantoor zijn. Maar ook omwille van de hygiëne is een fruitmand op kantoor tegenwoordig minder gewild, je weet tenslotte niet door hoeveel handen je stukje fruit al werd aangeraakt.

5th Season biedt dan nog steeds 100% fruit, met nog steeds alle voordelen van fruit, maar in een hygiënisch zakje.

Waar komt het fruit vandaan?

5th Season haalt het fruit in principe van over de hele wereld en ze selecteren eerst en vooral op kwaliteit. Om zoveel mogelijk in te zetten op eerlijke handel werken ze samen met partners die eerlijke handel stimuleren. Bovendien hebben ze een partnership met Farm Africa, een stichting die ervoor zorgt dat boeren in Oost-Afrika niet enkel kunnen overleven, maar ook kunnen groeien. Zo komen alle aardbeien in de zakjes van 5th Season van boeren uit Oost-Afrika via de partnership met Farm Africa.

De voordelen van vriesdrogen

Vriesdrogen is geen nieuw proces, het bestaat al langer. Bijvoorbeeld kruiden worden al langer gevriesdroogd.

Hoe gaat het eigenlijk in z’n werk? 5th Season plukt het fruit als het op z’n rijpst is. Vervolgens wordt het fruit in de gewenste stukjes gesneden en heel snel tot -35 °C gebracht waardoor in hele korte tijd al het vocht uit het fruit getrokken wordt. Daarna wordt het fruit in een vacuüm zacht opgewarmd tot net onder 38°C, zodat alle vitaminen en mineralen behouden kunnen blijven. Vervolgens worden de stukjes in kleine zakjes verpakt tot een crunchy snack met alle voordelen van verse fruit.

De grote voordelen van vriesdrogen:

  • Meer dan 90% van de vitaminen en mineralen blijven behouden
  • De kleur en de geur van het fruit blijft behouden
  • Het fruit krijgt een crunchy bite
  • De smaak blijft behouden, waardoor er geen nood is om extra natuurlijke suikers of siropen toe te voegen.

Puur natuur voor onderweg

Mensen zijn steeds vaker onderweg en hebben minder tijd om vers fruit of een gezonde snack voor henzelf te maken. Dankzij de snacks van 5th Season kan je toch nog voldoende fruit eten. Ze zijn ideaal voor onderweg, voor in de lunchbox, bij het ontbijt of als topping in een smoothie. 1 zakje geeft jou 1 stuk fruit van de dagelijks aanbevolen 2 à 3 stuks. En de ingrediënten zijn enkel 100% puur natuur, het zakje aardbeien bijvoorbeeld bevat enkel en alleen aardbeien.
Ze bevatten geen onnodige toevoegingen en een mooi vezelgehalte. Dit maakt dat deze snacks wonderwel binnen het JustBite gamma passen.

4 smaken voor jong en oud

De fruitsnacks van 5th season komen in 4 smaken en 6 varianten die een gezond alternatief geven voor vers fruit én voor ongezonde chips. Dankzij hun crunchy bite bieden ze je die chips vibe terwijl je in feite heerlijk gezond fruit aan het eten bent. En dat wordt gesmaakt door zowel volwassenen als kinderen, die ook op die manier kunnen ontdekken hoe lekker fruit is.

Er zijn 3 biologische varianten:

  • Ananas
  • Fruit Salad met banaan, appel en aardbei
  • Mango en framboos


En 3 niet biologische varianten

  • Aardbei
  • Ananas
  • Fruit Salad met banaan, appel en aardbei

Momenteel zit er nog een nieuwe smaak in de pipeline en deze zal waarschijnlijk nog dit jaar gelanceerd worden! Een all time publiekslieveling, Banana-Blueberry.

Net zoals JustBite wil 5th Season je helpen om bewust bezig te zijn met wat je consumeert en je helpen stil te staan bij wat er daadwerkelijk in de producten zit die je eet.

De snacks van 5th Season zijn in alle JustBite boxen beschikbaar en klanten in het lidmaatschap zullen dus elke maand opnieuw deze heerlijke smaken kunnen ontdekken.

Zin in gezondere snacks?

Als relatiegeschenk

Voor mezelf & familie

×