Leestijd: 2 min.
We hadden het in een eerdere blogpost al over de voordelen van pauzeren, maar wist je dat het nemen van pauzes een enorm effect heeft op het brein van je werknemers?
Net zoals een atleet die moet rusten na elke fysieke inspanning, moeten hersenen rusten na een mentale inspanning. Wist je dat onze hersenen een maximale tijdspanne hebben van 40 minuten, ongeacht opleidingsniveau en IQ? Conclusie: rusten met regelmaat is belangrijk.
Wanneer we werken, putten we het deel van onze hersenen uit dat instaat voor de psychische functies en ons mentaal vermogen: de frontale kwab.
De frontale kwab staat in voor het beslissingsvermogen, probleemoplossend denken, planning, sociaal gedrag... Het zorgt ervoor dat we verbanden kunnen leggen en inzichten kunnen verwerven en is dus een vitaal orgaan om de psychische functies te laten functioneren.
Wanneer we werken, stapelen inzichten en data zich op in de hersenen. Het is pas door regelmatig te pauzeren dat die data wordt verwerkt en opgeslagen. Bovendien zorgt (te) lang werken ervoor dat er een stof wordt aangemaakt in de hersenen die zorgt voor stress. Pas wanneer onze hersenen pauze krijgen en alles even los kunnen laten, krijgt het de nodige ademruimte om alle inzichten en data te verwerken en de stress-stoffen te neutraliseren. Het resultaat is dat je opnieuw plaats maakt voor nieuwe (creatieve) ideeën en de psychische functies optimaal laat functioneren.
Je hebt het ongetwijfeld al meegemaakt dat je vast loopt op een probleem, en het antwoord zich op magische wijze op een later moment heeft gevormd. Dan heb je ervaren dat het nemen van strategische pauzes helpt bij het verwerven van nieuwe inzichten. De frontale kwab staat ook, zoals eerder vermeld, in voor dat probleemoplossend denken. Geef deze dus voldoende rust en zuurstof zodat oplossingen kunnen ontwikkelen.
Lang verhaal kort: zorg ervoor dat je werknemers af en toe de hersenen ‘resetten’, maar hoeveel tijd kost dat precies?
Onderzoek toont aan dat -los van de middagpauze- een pauze van 10-15 minuten al zorgt voor een verhoogde concentratie en creativiteit. Al kan deze tijd verschillend zijn per individu. Net daarom raden we aan om vooral zelf aan de slag te gaan en te zoeken naar de ideale inspanning- / ontspanningsverhouding. Motiveer je medewerkers om pauzes te nemen en bij te houden welke pauzes zorgen voor meer creativiteit, motivatie en productiviteit.
Zoek je nog inspiratie? Bekijk onze blogpost omtrent dit thema!
Ontdek 10 ideeën voor een kwalitatieve pauze op het werk >>>