Leestijd: 3 min.
Je kent het ongetwijfeld; het is half 9 ‘s ochtends, de medewerkers wandelen het kantoor binnen. Snel nemen ze een kop koffie en duiken ze achter hun scherm om de eerste mails te beantwoorden. De dag zit boordevol meetings en de lunch wordt opnieuw doorgebracht achter het scherm.
Tijd voor pauze? Die is er meestal niet…
Akkoord, iedereen heeft drukke dagen, maar als deze beginnen op te stapelen, ontstaat er op de werkvloer een sfeer vol spanning en een team zonder motivatie. Dit is erg waarschijnlijk, want maar liefst 1 op de 4 Belgen geeft aan dat ze elke dag stress ervaren op het werk.
Wat is de oplossing?
Wel, een groot deel van de oplossing ligt binnen handbereik. Wist je dat korte & kwalitatieve pauzes doorheen de dag een enorm verschil kunnen maken? In Zweden is dit al lang geen geheim meer. De “fika”, het gezamenlijke pauzemomentje doorheen de dag is er heilig. We maken je in deze blog wegwijs in het belang van (gezond) pauzeren op het werk.
Het belang van pauzeren
Pauzeren is niet alleen het beste deel van de dag, ook verhoogt het de productiviteit en verlaagt het ons stressniveau. Dat zijn feiten die algemeen geweten zijn, maar welke andere voordelen bieden die korte & kwalitatieve pauzes verder?
Naast de vraag ‘Waarom is pauzeren goed?’ kunnen we ons natuurlijk ook de vraag stellen ‘Waarom is NIET pauzeren slecht?’. Wanneer je geen pauzes neemt, kan dit leiden tot een verlies van focus met sterk verminderde productiviteit als gevolg.
Wanneer je de medewerkers motiveert om regelmatig een pauze te nemen, zal je snel positieve effecten ondervinden. In het algemeen bevorderen kleine pauzes het beslissingsvermogen en zorgen ze ervoor dat het denkvermogen scherper staat. Als gevolg hiervan krijgt ook de creativiteit een boost!
Kortom, pauzeren zorgt ervoor dat doelen efficiënter bereikt worden.
Natuurlijk kunnen we een onderscheid maken tussen verschillende soorten pauzes. Een meditatie-oefening zal niet hetzelfde effect hebben als het eten van een gezonde snack. Daarom lijsten we hier een aantal voordelen op die bepaalde pauze activiteiten op jou en je werknemers kunnen hebben.
Relaxerende pauze
Wanneer iemand een relaxerende pauze neemt, bijvoorbeeld even een artikel leest of een ronde door het kantoor doet, heeft dit een effect op zijn/haar gemoedstoestand. De werknemer komt mentaal uitgerust terug uit zijn pauze en zal zich opnieuw een stuk krachtiger voelen. Bovendien raakt het team zo in een positievere stemming & zijn ze minder vatbaar voor externe prikkels.
Ook zorgt even afstand nemen van de fysieke werkplek ervoor dat het niveau van presteren op taken hoger zal liggen, omdat de werkplek veelal geassocieerd wordt met werken en productief zijn.
Iets nieuws leren
Al is het maar een dagelijkse Duolingosessie, iets bijleren zorgt ervoor dat iemand minder vermoeid raakt. Het lijkt misschien contradictorisch maar iedereen kent die boost van productiviteit als je net iets hebt geleerd! Moedig je team daarom aan om iets te vinden wat hen interesseert zodat ze met veel plezier hun tijd eraan besteden tijdens hun pauze! Bij voorkeur gebeurt dit niet van achter de computer, al kan dat af en toe wel uiteraard.
Sociale activiteiten
Een dag geen koffieklets is een dag niet gewerkt. Blijkt dat deze korte sociale momenten rond de koffiemachine dan toch enorm goed zijn voor de productiviteit! Je team zal in een beter humeur zijn en het algemeen welzijn schiet de lucht in. Ook raken je werknemers zo meer betrokken met elkaar, wat resulteert in een betere teamsfeer, wat dan opnieuw resulteert in betere resultaten.
Een gezonde lunch of snack
Voeding is de brandstof van het lichaam! Veelal zien we kantoren waar ongezonde koeken en frisdranken de werkvloer domineren. Ze kunnen dan wel lekker zijn… ze hebben een uiterst negatieve impact op zowel de prestaties als de gezondheid van de medewerkers. Stimuleer je medewerkers dan ook om gezond te lunchen & te snacken doorheen de dag. Dit draagt bij tot een gezonde werkomgeving en houdt de stofwisseling op gang waardoor de productiviteit stijgt en die gekende dipjes worden vermeden.