Leestijd: 4 min.
Pauze werkt. Maar hoe haal je het meeste uit een pauze en wat is een gezond pauzemoment? Iedereen weet dat te lang stilzitten achter je computer niet gezond is en de concentratie sowieso niet ten goede komt. Ondertussen is het algemeen bekend dat lang zitten het nieuwe roken is geworden.
Daarom geven we je graag enkele concrete tips over pauze-apps die jou en je werknemers helpen om op tijd een pauze in te lassen op het werk én om het beste uit een pauze te halen, om erna helemaal klaar te zijn om er vol tegenaan te gaan.
Intensief computerwerk zonder regelmatig te pauzeren kan een hele reeks klachten met zich meebrengen, gaande van concentratieproblemen tot hoofdpijn, nek- en rugpijn en andere klachten die op termijn kunnen leiden tot chronische klachten en een verhoogde kans op diabetes en hart- en vaatziekten.
Daarom is het belangrijk om van de pauzemomenten gebruik te maken om bewustwording en gedragsverandering teweeg te brengen in je bedrijfscultuur, zodat je werknemers leren optimaal te pauzeren en zo mentaal en fysiek gezond kunnen blijven. De ideale pauze zet in op:
- (de)-connectie: gebruik je pauze om even afstand te nemen van het werk en connectie te maken met je collega’s.
- beweging: strek even de benen, ga kort even langs de winkel in de straat, ren naar je parkeerschijf… wat je ook doet, beweging zorgt dat je je na de pauze terug volop kan concentreren.
- gezonde snacks: een gezond tussendoortje eten met je collega’s zorgt ervoor dat je er na je pauze terug kan invliegen vol energie.
Pauze-apps
Een pauze-app kan helpen om op tijd en stond een gezonde pauze te nemen, doordat deze app je eraan herinnert dat het tijd is om even iets anders te doen.
Veel pauze-apps werken volgens de Pomodoro-techniek, die eruit bestaat dat je na 25 minuten geconcentreerd en productief werken (een ‘pomodoro’) een korte pauze van 5 minuten neemt. Nadat je dit 4 keer hebt gedaan, verdienen je lichaam en geest een langere pauze van 25 minuten.
Het grote voordeel van een pauze-app is dat je niet manueel je dag moet gaan indelen, maar dat de app jou exact vertelt wanneer het tijd is voor een rustmoment.
We hebben 6 handige technologische hulpmiddelen voor je op een rijtje gezet, zodat jij en je werknemers gezond kunnen pauzeren zonder zorgen:
- Smart watch of activity tracker: deze kan je zo instellen dat je een zachte, discrete nudge krijgt als het tijd is om even te bewegen en kort de benen te strekken. Bovendien krijg je toejuichingen als je ook effectief hebt bewogen en kan je je dagelijkse voortgang visueel tracken als motivatie.
- Rise&Recharge app: deze app werd ontwikkeld om de zit-tijd van je werknemers te verminderen en om regelmatige beweging aan te moedigen om zo het energiepeil en de productiviteit van de werknemers te boosten.
- Break Timer in Chrome: Chrome, de browser van Google, geeft je de mogelijkheid om de ‘Break Timer’ in te stellen zodat je een fullscreen bericht te zien krijgt wanneer het tijd is om een pauze te nemen.
- Tomato-Timer: eenvoudig maar efficiënt. Deze flexibele, hands-on Pomodoro-timer helpt je om de Pomodoro-techniek toe te passen. Je zet de timer in en werkt aan je taak tot je een seintje krijgt. Je neemt 5 minuutjes pauze en na 4 ‘pomodoros’ neem je een langere pauze.
- PomoDoneApp: deze app is zeer geschikt voor mensen die al gebruikmaken van allerlei handige apps om hun privé en professioneel leven te organiseren. De app integreert naadloos met talloze tijdsmanagement tools zoals Trello, Wunderlist en nog vele andere. De app is ook nog eens zeer personaliseerbaar.
Smartphone apps: je smartphone heb je doorgaans wel steeds bij je. Deze apps meten vanuit je broekzak je activiteit (of het ontbreken ervan) en geven je een melding als het tijd is om van je stoel af te komen om te bewegen! Voor Android is er bijvoorbeeld de SittingTimer en voor iOS kan je rekenen op de Stand Up! The Work Break Timer
Of toch liever old-school?
Er zijn natuurlijk ook nog de old-school middelen om regelmatige pauze te stimuleren zonder een app, zoals een post-it op je scherm met een herinnering aan jezelf om even te bewegen. Je agenda die je eraan herinnert dat je een pauze hebt verdiend. Plan samen met collega’s een terugkerende vergadering in die jullie eraan doet denken om samen een pauze te nemen. Je kan ook aan vaste, terugkerende teamvergaderingen een bewegingsmomentje koppelen door samen de trap te nemen naar de vergaderzaal in plaats van de lift, of een vergaderzaal te boeken die wat verder weg ligt.
Of wat dacht je van een good-old fysieke timer? Zo’n wekkertje dat je op je bureau zet en dat je er onomwonden aan herinnert om even te pauzeren. Het helpt je bovendien om écht te deconnecteren van alle digitale afleidingen en zo kan je focussen op die taak die je wil afwerken.
Belangrijk is dat je een oplossing kiest die past binnen de bedrijfscultuur, de connectie tussen werknemers onderling kan verbeteren en je werknemers kan helpen gezond en productief te blijven. Probeer daarom dus te kiezen voor wat werkt en past binnen jouw bedrijf en aanpasbaar is aan de situatie.
Geniet van je pauze!