Leestijd: 5 min.

Gezond bewegen op kantoor

Dat werkgeluk en gezonde voeding op het werk nauw samenhangen, kon je al lezen in onze blogpost op de Week van het Werkgeluk. Gezonde snacks kunnen sterk bijdragen tot het algemeen welbevinden van werknemers, maar ook beweging kan het werkgeluk hoge toppen laten scheren.

Beweeg!

 

Regelmatig bewegen maakt mensen gelukkig. Het bewijs? Ga maar eens een frisse neus halen na een zware werkdag, je voelt de spanning zo van je afglijden. Of kijk in het weekend maar eens rond in het park of het bos, het loopt, fietst, wandelt, stept... er steevast vol blije, ontspannen, sportende mensen.

Even alle gekheid op een stokje. Feit is dat regelmatig, dagelijks bewegen ontspannend werkt en het geeft het immuunsysteem trouwens een boost. Dagelijks 30 minuten bewegen kan je weerstand aanzienlijk verbeteren, het verlaagt bovendien de bloeddruk, verbetert de spijsvertering, geeft je hersenen de nodige zuurstof…

Wetenschappelijke studies hebben het verband gelegd tussen lichamelijke fitheid en de verkorte duur van een verkoudheid. Alleen daarvoor al zou een mens meer gaan bewegen, toch?!

In onze blogpost over wat pauzes doen met je hersenen gingen we eerder al uitgebreid in op het belang van regelmatige pauzes om je hersenen de broodnodige rust te gunnen zodat je je na je pauze terug volop kan concentreren. 

Maar regelmatig gezond pauzeren doet meer dan je hersenen die rust gunnen. Het kan het werkgeluk van werknemers aanzienlijk verhogen, zeker als werknemers ook nog eens gestimuleerd worden om meer te bewegen tijdens die gezonde pauzes. Werknemers staan tegenwoordig onder steeds hogere werkdruk, ervaren veel stress en voelen zich vermoeid en dit kan sterk verbeteren door middel van échte, rustgevende pauzes, wég van hun scherm en bureau.

Sociaal aspect

Ook het sociaal aspect speelt een grote rol in de mate van werkgeluk van werknemers. Vriendschappen kunnen sluiten op het werk en kunnen socializen met collega’s maakt werknemers beduidend gelukkiger en maakt hen meer betrokken. Bovendien zal de gehele werksfeer erdoor verbeteren omdat werknemers zich meer met elkaar verbonden voelen.

Als werknemers in hun pauze kunnen socializen met collega’s én ondertussen kunnen bewegen, kan je als werkgever 2 vliegen in 1 klap slaan. De stressniveaus zullen namelijk sterk dalen, net als het ziekteverzuim, en werknemers zullen blijer en sterker worden.

Maar er is nog werk aan de winkel om gezond pauzeren te stimuleren, want uit het Nationaal Geluksonderzoek blijkt jammer genoeg dat 1 op de 3 Belgen tijdens de lunchpauze niet van zijn/haar stoel afkomt en de lunch van achter het scherm al surfend snel naar binnen schrokt. Erger nog, zo’n 15% neemt zelfs helemaal geen lunchpauze.

Hier kan je als werkgever hét verschil maken om je medewerkers gelukkiger te maken. Door hen te stimuleren om regelmatig te pauzeren, op gepaste tijden te bewegen en hen gezonde voeding en gezonde tussendoortjes aan te bieden, geef je hen alle tools in handen om het werkgeluk naar ongekende hoogtes te sturen, want gezonde werknemers zijn gelukkige werknemers.

Mind shift

Hoe kan je je werknemers stimuleren om meer te bewegen doorheen de dag?  Allereerst is een mentaliteitswijziging aan de orde. Nog te vaak ervaren werkgevers pauzemomenten en praatjes tussen collega’s als verspilde werktijd. Het is belangrijk om te beseffen dat werknemers na een pauze veel productiever zijn en zich na een praatje met een collega vaak veel blijer en verbonden voelen, waardoor ze vaak net die extra mile zullen gaan voor hun bedrijf.

Om je werknemers gezond te laten snacken en meer te laten bewegen, hoef je vaak geen grote veranderingen door te voeren. Samen een praatje slaan en een frisse neus halen is de makkelijkste manier en bovendien zo makkelijk comme bonjour.

Wil je graag een stapje verder gaan en ervoor zorgen dat bewegen integraal deel gaat uitmaken van de bedrijfscultuur? We geven je graag wat tips.


6 praktische tips om je werknemers meer te laten bewegen

1. Bewustwording: stimuleer je werknemers om hun geluk (en hun gezondheid) in eigen handen te nemen. Geef hen alle informatie die ze nodig hebben om gezonde keuzes te kunnen maken, zowel qua voeding als qua beweging en fitheid. Tijdens onze Lunch & Learn workshops bijvoorbeeld leren werknemers alles over gezond pauzeren. Of nodig eens een gastspreker uit die werknemers alles kan leren over stoelyoga, zodat ze echt de héle dag door kunnen bewegen.

2. Zien bewegen, doet bewegen: Onderschat nooit het sociaal aspect van bewegen. Mensen zijn sociale wezens en doen graag dingen samen. Als een paar collega’s een wandelgroepje oprichten om ‘s middags een korte, verfrissende wandeling te gaan maken, bestaat de kans dat steeds meer collega’s zullen willen deelnemen. Motiveer en stimuleer werknemers die initiatieven om meer te bewegen aanbrengen! Of geef zelf het goede voorbeeld en start zélf een jog-groepje. Bovendien helpen dergelijke beweeg-initiatieven onder collega’s en leidinggevenden om de silo’s te doorbreken


3. 
Faciliteer: Misschien is er een collega die een yoga- of pilates-instructeur kent die over de middag wel graag sessies wil komen geven? Stel een lokaal ter beschikking waar collega’s samen kunnen sporten, voorzie degelijke fietsenstallingen, investeer in een goede tafeltennistafel of tafelvoetbalset...

Zorg ervoor dat bewegen makkelijk wordt en dat praktische bezwaren geen domper op de beweegvreugde kunnen zijn.

4. 
Wakker de competitiegeest aan: sommige mensen hebben wat gezonde competitie nodig ter motivatie. Hang daarom een scorebord in de lunchruimte met de scores van de laatste tafeltennis derby tussen de afdeling HR en de afdeling Aankopen. Organiseer regelmatig ludieke tornooien en beloon de winnaar met een wisselbeker die kan pronken op zijn of haar bureau tot het volgende tornooi. Stimuleer werknemers zeker om met initiatieven te komen, dat wakkert de teamspirit enkel nog meer aan!

5. Far far away: zet gezonde snacks en tussendoortjes op een strategische plek. Je wil je werknemers gezonde snacks aanbieden en hen tegelijk van hun stoel afkrijgen? Zet je snackboxen dan niet in de kantoortuin, maar in een keukentje aan de andere kant van het gebouw en liefst nog een aantal verdiepingen hoger of lager, zodat je werknemers écht even de benen kunnen strekken.

6. Digi-detox: Geen grotere spelbreker dan die eeuwige afleiding van onze smartphones en gadgets. Leg die smartphones bewust even opzij en maak opnieuw écht connectie met je collega’s. Vraagt dit wat aanpassing en wil je dit op een ludieke manier doen? Stop de smartphones in een kooitje zodat niemand nog in de verleiding komt en speel terwijl een spelletje office-ping-pong.


Stimuleer en motiveer je werknemers om te bewegen en zorg ervoor dat bewegen en gezond pauzeren een gewoonte wordt. Het werkgeluk lacht je nu al toe!


Zin in gezondere snacks?

Als relatiegeschenk

Voor mezelf & familie

×