Leestijd: 4 min.

Vrouw happy healthy snacking

 

Geluk kan je niet kopen, maar je kan het voor een stukje wel eten. Werknemers die gezonde voeding eten op het werk en gezonde tussendoortjes nemen, zijn productiever en energieker, kortom gelukkiger. Maar wat is dan het verband tussen werkgeluk en gezonde voeding op het werk?

Gelukshormonen

Laat ons even beginnen bij het begin. Onze hersenen communiceren voortdurend met al onze cellen door middel van neurotransmitters. Telkens wanneer we iets eten, ontstaat er dankzij die neurotransmitters een fijn, gelukzalig gevoel in onze hersenen. Als we snelle suikers en koolhydraten eten, krijgen we kortstondig dat gelukzalige gevoel, maar dit gevoel ebt zeer snel weer weg om plaats te maken voor een dip en soms zelfs een neerslachtig gevoel. 

Wanneer we daarentegen volwaardige, gezonde voeding eten met nuttige voedingsstoffen die ons een verzadigd gevoel geven, triggert dat het gelukzalige gevoel voor een langere tijd.

Daarom is het belangrijk om de juiste voedingsstoffen te kiezen die de aanmaak van deze neurotransmitters of gelukshormonen stimuleren voor een langere periode. Enkele goede voorbeelden zijn kikkererwten, pompoenpitten, sesamzaad, bananen en ook volkoren rijst.

Niet enkel onze hersenen spelen een grote rol in de link tussen gezonde voeding en (werk)geluk. Ook onze darmflora is van onmiskenbaar belang. Een blije buik is een blije jij, dus wat we elke dag in onze mond stoppen, bepaalt voor een groot deel hoe gelukkig en gezond we ons voelen.

In onze podcast met Rudy Proesmans gingen we al uitgebreid in op het effect van snelle suikers, het belang van een gezonde darmflora en de impact op onze gezondheid.

Wat kan je als werkgever doen om het werkgeluk te boosten?

Werkgeluk hangt nauw samen met werkgezondheid. Daarom is het belangrijk om een positieve opwaartse spiraal te creëren door in te zetten op werkgeluk, gezonde tussendoortjes en lunches, regelmatige beweging en stressmanagement.

Werkgevers hebben dus een uitgelezen kans om hun werknemers te helpen om het optimale werkgeluk te bereiken en de vitaliteit van hun werknemers een serieuze boost te geven.

Als er enkel vette, koolhydraatrijke snacks vol geraffineerde suikers te vinden zijn op de werkvloer, zal je ongelukkige, prikkelbare, uitgebluste en vermoeide werknemers vinden die moeite hebben om zich te concentreren.

Wanneer werknemers echter gestimuleerd worden en de kans krijgen om bewust gezonde keuzes te maken, zal het werkgeluk gegarandeerd stijgen, met een hogere productiviteit en een lager ziekteverzuim tot gevolg.


4 tips om werknemers te stimuleren om voor gezonde voeding te kiezen

1. Maak gezonde voeding en gezonde snacks vlot beschikbaar op het werk
Ga verder dan louter een fruitschaal beschikbaar te maken, neem de snoepautomaat grondig onder handen en voorzie deze van gezonde tussendoortjes. Bij JustBite kan je kiezen uit verschillende snackboxen zodat gezond snacken zo makkelijk wordt als ‘a walk in the park’.

Neem ook de lunchmogelijkheden onder de loep en pas indien mogelijk het menu van het bedrijfsrestaurant aan of ga in zee met leveranciers uit de buurt die gezonde lunchopties aanbieden in plaats van het zoveelste ‘broodje ongezond’.

2. Faciliteer gezond eten en snacken
Voorzie een aangename ruimte waar werknemers kunnen genieten van gezonde voeding en waar ze met aandacht, bewust en ontspannen kunnen lunchen en pauzeren. Mensen zijn sociale dieren en eten is een sociaal gebeuren. Als werknemers samen eten, eten ze doorgaans trager, gezonder en bewuster, waardoor ze sneller een verzadigd gevoel hebben en écht een connectie kunnen maken met elkaar. Zo’n mindful lunchpauze helpt bovendien om even los te koppelen van het werk en zich verplaatsen naar de lunchruimte zet hen alweer aan tot een beetje beweging.

De inrichting van deze ruimte hoeft geen grote hap uit het budget te nemen, met kleine aanpassingen kom je vaak al een heel eind. Betrek de werknemers bij de inrichting, zodat ze het gevoel krijgen hun gezondheid in eigen handen te nemen.

  

Gezonde snackbox op het werk

 

3. Zorg voor bewustwording
Vaak eten werknemers ongezond uit gewoonte en omdat ze niet op de hoogte zijn van wat wel en niet gezond is. Help je werknemers op een positieve manier op weg naar gezonde keuzes. Je kan je werknemers niet verplichten om voor gezonde opties te kiezen, maar je kan hen wel in de goede richting sturen door middel van brochures, affiches, workshops… JustBite helpt door middel van nuttige brochures, infofiches, Lunch & Learn workshops… om deze bewustwording te stimuleren, zodat gezond eten een gewoonte kan worden.


4. Creëer een groepsgevoel
Vraag aan je medewerkers om hun favoriete gezonde recepten te delen en maak een bedrijfskookboek met de meest geliefde gerechten. Organiseer een teambuilding waarin samen gezond wordt gekookt. Stel gezonde kookboeken ter beschikking in de lunchruimte, zodat werknemers samen kunnen experimenteren en onderling ideetjes kunnen uitwisselen. Zo wordt gezonde voeding een leuke groepsactiviteit en kunnen werknemers elkaar onderling motiveren.

 

Gezonde voeding kan dus een zeer belangrijke rol spelen in het werkgeluk van werknemers op lange termijn. Door te investeren in bewustwording rond gezond snacken en gezonde voeding ter beschikking te stellen van werknemers, geef je als werkgever je medewerkers de kans om gezonde, gelukkige, productieve en blije werknemers te worden en te blijven. En gelukkige werknemers zorgen voor gelukkige werkgevers.

Zin in gezondere snacks?

Als relatiegeschenk

Voor mezelf & familie

×