Leestijd: 4 min.

Calorieën tellen

Alhoewel het aantal calorieën op een voedingsproduct een indicatie kan geven over wat het product voor je lichaam zal betekenen, zegt dit aantal je eigenlijk ook weer niet zo heel erg veel. 

Zijn voedingsproducten met meer calorieën perse slechter dan die met weinig calorieën? Het antwoord is niet eenvoudigweg ja of nee.

First things first!  Wat is dat, een calorie?

Volgens de Dikke Van Dale  is een calorie de re­ken­een­heid waar­in de ener­gie­waar­de van le­vens­mid­de­len wordt uit­ge­drukt. Calorieën in voedsel voorzien ons lichaam dus van de nodige energie om te kunnen functioneren. Ons lichaam verbrandt calorieën als brandstof.

Voor wagens zijn er grote verschillen in de kwaliteit van de verschillende soorten brandstof en dat is voor ons lichaam niet anders!

Kwaliteit beats kwantiteit

Wil je graag afvallen, dan eet je gewoon minder calorieën en de kous is af, toch?! Niet bepaald. 

Het is niet zozeer de hoeveelheid calorieën alleen. Het is de combinatie van het soort calorie, de hoeveelheid calorieën en de verspreiding doorheen de dag die zorgen voor een gezond voedingspatroon.

In het klassieke systeem van calorieën tellen, lopen veel mensen in de val. Ze worden er namelijk van overtuigd dat als ze mooi de calorieën tellen en zorgen dat ze niet boven het vooropgestelde aantal komen, ze sowieso zullen afvallen en gezond leven.

Hierin schuilen 2 grote valkuilen:

  • De opname van calorieën is niet mooi verspreid doorheen de dag

Je lichaam heeft doorheen de dag een bepaalde energie-behoefte. Ook als je niet sport of fysiek actief bent, hebben je lichaamsfuncties energie nodig om optimaal te kunnen functioneren. Denk hierbij aan je hersenen om jouw fantastische breinkronkels te kunnen bedenken, je hart dat je bloed laat rondstromen en nog zoveel meer.

Eet je een heleboel calorieën ineens, dan kan je lichaam die plotse overvloed niet verwerken en zal het dit omzetten in vet. Bovendien zal, op de andere momenten in die dag, je lichaam niet krijgen wat het nodig heeft. Dus ook al eet je niet teveel calorieën volgens een klassiek systeem, toch kan je zelfs bijkomen.

  • Het calorieën-totaal blijft netjes beperkt, maar je lichaam heeft amper gekregen wat het nodig heeft

Je kan perfect binnen je ‘puntentotaal’ blijven door bijvoorbeeld 2 chocoladerepen ineens binnen te werken en voor de rest niet erg veel meer te eten. Je zit nog perfect binnen je calorieën. Maar je lichaam krijgt niets binnen van wat het nodig heeft om goed te functioneren. Geen vitaminen, mineralen, macro-nutriënten,. .. Niets, nada, zip… Healthy denk je? Niet echt he... just sayin’.

De kwaliteit van de calorieën die je eet, is ongelooflijk belangrijk. Veel belangrijker dan de hoeveelheid calorieën.

Ook als je niet perse wil afvallen, maar zo gezond mogelijk wil leven met een gebalanceerd voedingspatroon, is het belangrijk om voor die calorieën te kiezen van de juiste kwaliteit, die jouw lichaam geven wat het nodig heeft.

Goede versus slechte calorieën

De kwaliteit van calorieën kan je eigenlijk indelen in 3 categorieën. De goede, de slechte en de verschrikkelijk slechte.

De goede calorieën kan je terugvinden in echte voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, noten, pitten en zaden, eiwitten, volkoren voedingsmiddelen, ....  Deze calorieën geven jouw lichaam wat het nodig heeft om jou een optimale gezondheid te bezorgen vol energie.

Slechte calorieën, je raadt het al, kan je terugvinden in snoepgoed, frisdranken, allerhande gesuikerde producten, … Dit zijn ‘lege’ calorieën die jouw lichaam niets te bieden hebben en die jou bovendien binnen de kortste keren een gigantische suikerdip, hongeraanvallen en een kort lontje bezorgen. Op lange termijn pleeg je roofbouw op je lichaam en haar reserves en zadelen deze lege calorieën je zelfs op met een verhoogde cholesterol, te hoge bloeddruk, vermoeidheid en ga zo maar door.

En de verschrikkelijk slechte calorieën dan? Die zitten verwerkt in producten met transvetten, kant-en-klaar maaltijden, sterk bewerkte voeding, … Deze calorieën brengen niet enkel niets aan je lichaam, ze kunnen zelfs schade berokkenen aan je gezondheid.

Voorbeeldje iemand?

Eet je bijvoorbeeld een handvol noten en gedroogde vruchten, dan kan je misschien schrikken van het aantal calorieën die ze bevatten. Maar ze geven je meer dan een handjevol vitaminen, voedingsvezels, mineralen en antioxidanten in ruil, die ervoor zorgen dat je lichaam optimaal kan functioneren. 

Wanneer je noten, zaden en pitten eet, heb je veel langer een verzadigd gevoel. Hierdoor kan je zonder honger verder tot aan je volgende (gezonde) maaltijd en zal je minder snel geneigd zijn om in een hongeraanval naar teveel en/of ongezonde voeding te grijpen. De vele goede voedingsstoffen in noten en zaden kunnen het risico op tal van chronische aandoeningen verlagen en verhogen de bescherming tegen hart- en vaatziekten omdat ze bijdragen tot een lager LDL-cholesterolgehalte (ook wel ‘slechte cholesterol’ genaamd).

Deze goede calorieën geven jouw lichaam de broodnodige brandstof en het is dus geen goed idee om ze te gaan vermijden.  

De slechte calorieën daarentegen doen echt niets voor je lichaam, integendeel. Transvetten bijvoorbeeld kunnen niet verteerd worden door ons lichaam, hopen zich op in onze buikwand en worden gelinkt aan ontstekingsreacties in je lichaam waar je echt niet zit op de wachten.

Conclusie

Durf af te stappen van het pure calorieën tellen. Kies voor een gezond, uitgebalanceerd voedingspatroon met goede calorieën die jouw lichaam geven wat het nodig heeft, namelijk vitaminen, mineralen, voedingsvezels, gezonde vetten, eiwitten en complexe koolhydraten.

Kies ervoor om een gezonde hoeveelheid goede calorieën gebalanceerd te verspreiden doorheen de dag en je zal niet weten wat te doen met al die herwonnen energie!

JustBite kan jou hiermee al een eindje op weg helpen met onze gezonde snacks en de tips en tricks die we je graag meegeven.

Ontdek onze gezonde snacks

 

Zin in gezondere snacks?

Als relatiegeschenk

Voor mezelf & familie

×