Leestijd: 4 min.

Bloedsuikerspiegel

Nu we dit jaar volop samen aan het strijden zijn to flatten the curve, heeft deze term nog nooit zo in onze gedachten gezeten als in deze uitdagende tijden. Maar flatten the curve is ook van toepassing op een ander aspect van onze gezondheid, namelijk het stabiel houden van onze bloedsuikerspiegel. We gaan hier graag even dieper op in, waarom het zo belangrijk is om die stabiliteit te bewaken en om die curve zo vlak mogelijk te houden. 

Wat is dat die bloedsuikerspiegel en waarom moet die stabiel blijven?

Even een klein beetje theorie! Koolhydraten vormen onze primaire bron van energie en we hebben ze nodig om te kunnen functioneren. Maar het is belangrijk om de juiste te kiezen, want de ene koolhydraat is zeker de andere niet.

Ons lichaam zet de koolhydraten die we eten om in glucose, die vervolgens wordt opgenomen in ons bloed en omgezet in bloedsuiker. Deze wordt opgeslagen in ons lichaam als energie-bron. Opdat onze cellen deze bron van energie zouden kunnen gebruiken, moet ons lichaam insuline aanmaken. Het vergt veel energie van ons lichaam (en met name van de pancreas) om insuline aan te maken. Dus als we veel enkelvoudige koolhydraten of snelle suikers eten, moet ons lichaam veel insuline aanmaken om deze hoge hoeveelheid glucose in ons bloed te proberen wegwerken. Als de hoeveelheden te hoog zijn, kan onze pancreas onvoldoende insuline ineens produceren en kan de glucose dus niet aankomen in onze cellen. Met als gevolg een stijging van de hoeveelheid glucose in ons bloed en een sterke stijging van de bloedsuikerspiegel. 

Hoge pieken, gaan steeds gepaard met lage dalen. Na die sterke stijging van onze bloedsuikerspiegel, daalt de hoeveelheid glucose vervolgens sterk, tot zelfs onder het ‘normale’ niveau. Dit gaat gepaard met hongeraanvallen, concentratieverlies en humeurigheid. Kortom een algemeen ‘blèh’-gevoel.

Door te kiezen voor voedingsmiddelen die de curve vlak houden, vermijd je die constante extreme schommelingen en de bijbehorende energiedips. Wat jou op korte termijn meer energie geeft en je lekkerder in je vel laat voelen. En, nog belangrijker, de heel nare gevolgen voor je lichaam op lange termijn kan helpen voorkomen.

Met een vlakke curve verloopt de energie-voorziening veel stabieler en beter verdeeld. Een vlakke curve zorgt ervoor dat het lichaam niet zo zwaar wordt belast.

Geraffineerde suikers en how not to flatten the curve

Het is al langer bekend dat geraffineerde suikers niet goed zijn voor ons, maar wat zijn geraffineerde suikers eigenlijk?

geraffineerde suiker

Om het kort te stellen, worden geraffineerde suikers zo bewerkt in een fabriek dat ze ‘gezuiverd’ worden en er enkel nog witte suiker overblijft. Het oorspronkelijke product (meestal sap uit suikerbieten) wordt ontdaan van alle vezels, mineralen en vitaminen.

Ons lichaam verwerkt alle suikers (ook de natuurlijke) op dezelfde manier. Dus ook met natuurlijke suikers is genieten met mate nog steeds aan de orde. 

Het grote verschil tussen geraffineerde suikers en natuurlijke suikers zit hem in het feit dat de geraffineerde suikers ontdaan zijn van alle nuttige voedingsstoffen en dus ‘lege’ calorieën zijn.

Ons lichaam moet veel mineralen en vitaminen aanwenden om de geraffineerde suikers te verwerken. De productie van de nodige insuline om ze te verwerken vraagt zoals reeds vermeld ook veel energie van ons lichaam.

Door steeds naar producten te grijpen met geraffineerde suikers en zo je bloedsuikerspiegel voortdurend sterk te laten pieken en dalen, pleeg je in feite roofbouw op je lichaam.

Op lange termijn kunnen constante hoge pieken in de bloedsuikerspiegel nare gevolgen hebben voor de gezondheid, zoals schade aan bloedvaten, hoge bloeddruk en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, vermoeidheid en allerhande chronische aandoeningen.

Glycemische index! Whut?

Maar hoe kan je nu voedingsmiddelen met hoge hoeveelheid suikers herkennen? 

De glycemische index kan een hulpmiddel zijn, maar zegt in feite ook niet alles.

De glycemische index is de maatstaf die aangeeft hoe snel koolhydraten in onze darmen worden verteerd om als glucose in het bloed te worden opgenomen. Het geeft een indicatie van de snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt ten gevolge van het eten van koolhydraten.

Maar niet alle voedingsmiddelen met een hoge glycemische index geven jou perse hoge pieken en lage dalen in je bloedsuikerspiegel en kunnen jou dus toch helpen om die curve stabiel te houden!

Kwaliteit boven alles

Het is vooral het gehele plaatje van voedingsmiddelen en koolhydraten dat van belang is. Neem nu bijvoorbeeld haver of gedroogde vruchten. Deze hebben een hoge glycemische index. Doordat ze ook veel goede stoffen, zoals voedingsvezels, vitaminen en mineralen bevatten, worden ze trager opgenomen in het lichaam en is hun impact op de curve van je bloedsuikerspiegel beperkt.

Daarom is het belangrijk om de glycemische index in de volledige context te zien. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index zijn niet perse slecht en te mijden op voorwaarde dat ze van hoge kwaliteit zijn en dus ook voldoende goede stoffen bevatten die onontbeerlijk zijn voor je lichaam. 

Aan de slag met die curve

Flatten the curve is nooit zo belangrijk geweest, zowel in de grote context als voor je eigen gezondheid! Want gezonde mensen, zijn gelukkigere mensen. En mentale weerstand is tegenwoordig mooi meegenomen, toch?!

Kies voor voedingsmiddelen en snacks die je bloedsuikerspiegel heerlijk stabiel houden. Op korte termijn zal je je energieker voelen doorheen de dag, je beter kunnen concentreren en minder mood swings hebben (je medemens zal je dus ook dankbaar zijn!). 

Op lange termijn investeer je zo in je gezondheid en wapen je jezelf beter tegen hart- en vaatziekten en allerhande chronische aandoeningen.

JustBite helpt je hiermee graag op weg met onze zorgvuldig geselecteerde snacks en informatie rond gezond snacken!

Zin in gezondere snacks?

Als relatiegeschenk

Voor mezelf & familie

×