Leestijd: 4 min.

Welkomstgeschenk medewerkers

Als organisatie stop je veel tijd en inspanning in het aantrekken van nieuw talent. Nieuwe personeelsleden die perfect passen in je organisatie en je bedrijf mee kunnen laten groeien. Maar het recruteringsproces is maar een klein stukje van de ‘war for talent’, een goede onboarding is net zo belangrijk.

Talent behouden is even belangrijk als nieuw talent aantrekken, je wil immers niet dat die nieuwe werknemer na een paar maanden al ontslag neemt. Een goede onboarding van een nieuwe medewerker kan ervoor zorgen dat je nieuwe talent zich sneller thuis voelt in het bedrijf en kan de start vormen van een productieve, positieve en langetermijn werkrelatie.

Nieuwe werknemers willen snel het gevoel krijgen dat ze echt deel uitmaken van de bedrijfscultuur, dat ze een netwerk hebben om op terug te vallen en niet alles op eigen houtje moeten uitdokteren. Een persoonlijke onboarding zorgt voor efficiënte, snel ingewerkte en vooral gelukkige nieuwkomers.

Wat is nu een goede onboarding?

  • Vroeg begonnen is half gewonnen:

Wacht niet tot de eerste werkdag om connectie te maken met je nieuwe werknemer. Tussen de contractondertekening en de eerste werkdag, gaat meestal wel wat tijd voorbij. Je nieuwe werknemer kan niet wachten om te starten en daarom is het belangrijk om regelmatig contact te houden om dit enthousiasme nog verder aan te wakkeren. Neem daarom voor de eerste dag even contact op om de praktische zaken te bespreken en eventuele zorgen weg te nemen.

  • Duid een peter/meter aan:

Een peter of meter kan de nieuwkomer een houvast geven en het gevoel geven iemand te hebben om op terug te vallen. De peter of meter kan de nieuwe werknemer wegwijs maken in de werking van het bedrijf en zo kan je nieuwkomer al snel genoeg vertrouwen opbouwen om zelfstandig aan de slag te gaan. Kies een ervaren, positieve peter of meter om jouw nieuwkomer meteen onder de vleugels te nemen.

  • Regel de praktische zaken:

Dit lijkt de meest voor de hand liggende tip, maar toch gaat hier nog te vaak iets mis. Niets zo hatelijk als op je eerste dag aankomen en te merken dat je toegangspasje nog niet geregeld is, je geen computer hebt en je bureau nog vol ligt met rommel. Het geeft de nieuwe werknemer zeker niet het gevoel welkom te zijn en laat geen goede eerste indruk na over de werking van het bedrijf.

  • Maak een onboarding-programma: 

Kies iemand uit het team die de werknemer zal verwelkomen en wegwijs zal maken in de meest elementaire zaken (waar vind je de toiletten, waar is de eetzaal, eerste korte voorstelling aan het team, kort toertje door het kantoor, … ). Ga samen voor een eerste kopje koffie (of thee natuurlijk) met een praatje! Plan al enkele kennismakingsmeetings in en regel een welkomstlunch met het hele team. En last but not least, kies een welkomstgeschenk om je nieuwe werknemer helemaal welkom te laten voelen.

5 tips voor een onvergetelijk onboarding geschenk

Een welkomstgeschenk raakt steeds meer ingeburgerd om nieuwe medewerkers te verwelkomen en sneller het gevoel te geven dat ze erbij horen. Nu veel mensen thuiswerken, is een weldoordacht geschenk voor de onboarding van een nieuwe werknemer nog belangrijker geworden. Daarom geven we je graag 5 tips om je onboarding box uniek en onvergetelijk te maken:

  • Persoonlijk:

Onderschat zeker niet de impact van een gepersonaliseerd geschenk met een handgeschreven welkomstwoordje van de nieuwe collega’s.  Een klein gebaar dat weinig moeite kost, maar wel een groot effect kan teweegbrengen. Meteen bij het openen van de box, voelt de nieuwe werknemer zich welkom, gewaardeerd en verwacht.

  • Branded:

Je nieuwe werknemer staat te trappelen om van start te gaan en is trots op zijn of haar nieuwe werkgever. Geen betere manier om connectie te maken met je nieuwe werknemer én tegelijk die trotsheid te voeden, door een branded geschenk aan te bieden. Dit kan een branded hoodie met het logo van het bedrijf zijn, maar evengoed handige tools die het dagelijkse werkleven vergemakkelijken zoals een powerbank, een smartphone houder, hippe oortjes, ... 

  • Origineel

Vermijd clichés en platgetreden paden en denk ‘out-of-the-box’ (pun intended). Balpennen en notitieblokken heeft iedereen al vaak genoeg gekregen. Geef iets waar je nieuwkomer echt iets aan heeft en blij van wordt. Denk bijvoorbeeld aan een leerrijk boek voor een vlotte start, een ontspannende geurkaars, zaadjes voor een fris bureauplantje, ...

  • Zorg voor connectie: 

Zeker in deze tijden waarin we vooral van thuis werken, is het extra belangrijk om je nieuwe werknemer zich thuis te laten voelen in het team. Organiseer daarom activiteiten om hen vanop afstand welkom te heten. Hou bijvoorbeeld een digi-apero met heel het team en bezorg je nieuwkomer een persoonlijke uitnodiging, een flesje gin van een lokale handelaar en wat gezonde knabbels erbij.

  • Healthy:

Laat je nieuwkomers weten dat je hun gezondheid belangrijk vindt door hen gezonde snacks aan te bieden in hun box.  JustBite kan jou helpen om de onboarding onvergetelijk te maken door in te zetten op gezonde onboarding boxen. Volledig in de stijl van je bedrijf en met een gezonde én lekkere inhoud op maat. Om er samen met veel energie in te vliegen.

Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken, maak de eerste indruk van jouw bedrijf als werkgever dus uniek en onvergetelijk met een goede onboarding!

 

 

Ontdek onze onboarding boxen

 

Zin in gezondere snacks?

Als relatiegeschenk

Voor mezelf & familie

×