Leestijd: 4 min.

Ann De Bisschop, wellbeing consultant en keynote speaker

Onderstaand vind je de beknopte samenvatting van ons gesprek met Ann De Bisschop. De volledige aflevering is te beluisteren via Spotify, Stitcher, SoundCloudGoogle Podcasts & Apple Podcasts.

Over Ann De Bisschop

Ann is wellbeing consultant en keynote speaker in zowel het binnen- als buitenland. Ze is daarnaast auteur van twee boeken: ‘Aftellen naar maandag’ en ‘Wellbeing = winst’. Vanaf haar eerste job kwam ze terecht in de media en stond mee aan de wieg van Qmusic. Tijdens haar directiefuncties bij Medialaan was Ann al enorm begaan met het welzijn van de werknemers. De laatste drie jaren werd ze dan ook wellbeing director voor de hele mediagroep.

Wellbeing = winst

‘Aftellen naar maandag’, Ann’s eerste boek, zit boordevol tips over hoe medewerkers met meer energie en enthousiasme de nieuwe werkweek kunnen aanvangen. De drijfveer om een tweede boek te schrijven vormde zich al snel. Dit keer overtuigt ze managers en bedrijfsleiders dat investeren in welzijn geen luxe is, maar een noodzaak om als organisatie succesvol en future proof te zijn.

Het boek beantwoordt de vraag: wat je kan doen om gezonde, gelukkige, gemotiveerde en geëngageerde medewerkers te hebben.

    Employee wellbeing

    Wat is employee wellbeing precies? Employee wellbeing gaat over de zorg voor het welzijn van alle mensen in de organisatie, vandaag en morgen, zowel tijdens als buiten de werkuren. Het is een breed begrip en omvat onder andere de tevredenheid van medewerkers (ergens graag werken), empatisch leiderschap, autonomie, de mogelijkheid om te leren... en uiteraard een gezonde levensstijl.

    Employee wellbeing tijdens Corona

    Half maart stond de wereld op zijn kop en werd thuiswerken de norm. Mensen kregen meer tijd en stonden plots veel meer stil bij hun eigen levensstijl. Er werden nooit meer fietsen verkocht, nooit gingen meer mensen wandelen, het was opvallend. Een positieve kant aan het virus dat ons allen trof.

    In diezelfde periode kregen veel bedrijven het moeilijk, velen gingen failliet. De druk op werknemers wordt groter, er moet meer werk verzet worden met minder mankracht, waardoor het nu nog belangrijker wordt om zorg te dragen voor je werknemers.

    Employee wellbeing vs employee engagement

    In onze vorige podcast hadden we Inge Van Belle te gast. Zij gaf enorm waardevolle informatie omtrent employee engagement.

    We vroegen Ann hoe we employee wellbeing en employee engagement tegenover elkaar kunnen positioneren. “Heel simpel”, zei ze. Employee engagement is het resultaat waar men als organisatie naar streeft: een hoge vorm van betrokkenheid met de onderneming waar men voor werkt. Employee wellbeing is een middel dat resulteert in een hogere mate van betrokkenheid.

    Engagement is essentieel en een wellbeing beleid is één van de manieren om dit te bevorderen. Een bedrijf met een goed beleid op vlak van wellbeing, heeft minder verloop en een hogere retentie.

    Gezond pauzeren

    Gezond pauzeren en gezonde snacks dragen eveneens bij aan een beleid waar wellbeing centraal staat. Zorg dat de ongezonde voeding uit het zicht staat en gezonde voeding makkelijk toegankelijk is. Op die manier motiveer je werknemers naar een gezonde levensstijl.

    Een pauzemoment draait natuurlijk rond meer dan enkel voeding. Ann raadt haar klanten een pauzebox aan waar tools inzitten die een pauzes stimuleren: springtouwen, badmintonraketten, enz. Op die manier geef je een krachtig signaal dat zegt “het is oké om pauze te nemen”.

    Want medewerkers die regelmatig pauzeren zijn niet alleen productiever, ze voelen zich ook beter en meer verbonden met collega’s.

    Tips om employee wellbeing te bevorderen

      1. Neem de cultuur en waarden van de organisatie onder de loep: staan ook deze in teken van employee wellbeing en worden ze gedragen door het iedereen?
      2. Herevalueer de werkvloer: kies als onderneming voor een hybride model dat thuiswerken en kantoormomenten combineert.
      3. Organiseer je werkomgeving in functie van wellbeing: zorg bijvoorbeeld voor voldoende groenten, fruit en andere gezonde snack- en maaltijdopties.
      4. Organiseer lunch & learn sessies waarbij je werknemers leert hoe ze het beste uit zichzelf kunnen halen dmv. bijvoorbeeld voeding: welke voeding houdt het energiepeil op punt, hoe lees je etiketten, enz.
      5. Voorzie voldoende budget voor het wellbeing beleid.
      6. Bespreek met je werknemers wat zij graag zouden zien in het beleid: het draait tenslotte om hen. Creëer ambassadeurs die mee de schouders zetten onder wellbeing initiatieven.

    Conclusie

    De titel van het boek liegt niet: ‘Wellbeing = winst’. Zeker in tijden van Corona is het enorm belangrijk om begaan te zijn met het welzijn van je werknemers. Dit kan je bijvoorbeeld doen door gezonde snacks aan te bieden, maar ook door bij te dragen aan de mentale balans. Motiveer je werknemers om pauze te nemen en zorg er voor dat zij weten dat het meer dan oké is om pauze te nemen. De eerste stap? Bekijk de cultuur van de onderneming en zorg dat wellbeing in de topprioriteiten staan van jouw onderneming.

    Succes!

      Links

      Zin in gezondere snacks?

      Als relatiegeschenk

      Voor mezelf & familie

      ×