Leestijd: 3 min.

Inge Van Belle co-founder bij Herculean Alliance

Onderstaand vind je de beknopte samenvatting van ons gesprek met Inge Van Belle. De volledige aflevering is te beluisteren via Spotify, Stitcher & SoundCloud. Binnekort ook beschikbaar op Google Podcasts & Apple Podcasts.

Over Inge Van Belle

Inge is co-founder van Herculean Alliance en expert in employee engagement. Haar inspiratie voor Herculean Alliance komt voort uit de Hercules Trophy, die net zoals Inge staat voor connectie en je goed voelen in je vel.

Herculean Alliance

Herculean Alliance bouwt aan een ecosysteem van employee engagement specialisten. Ze helpen het verbeteren van employee engagement binnen 4 domeinen:

 1. Programma’s: op maat van een organisatie om het engagement van werknemers te meten en te verbeteren
 2. Events: die zorgen voor meer engagement van medewerkers door in te zetten op gamification en sportainment
 3. Platform: dat alle activiteiten rond welzijn, engagement… groepeert en de gemoedstoestand van de medewerkers in kaart brengt
 4. Formats: programma’s georganiseerd om het engagement van werknemers te verbeteren. De meest gekende? Ongetwijfeld de Hercules Trophy!

Wat is employee engagement?

Letterlijk vertaald betekent employee engagement, de betrokkenheid van werknemers. Het is de mate waarin medewerkers met passie en plezier prestaties leveren voor een bedrijf. Een complex gegeven dat niet onder één noemer geplaatst kan worden. Bij Herculean Alliance hebben ze 12 parameters gedefinieerd die medewerkers betrokkenheid beïnvloeden. Denk aan wellbeing (waar voeding en beweging onder valt), leiderschap, kantooromgeving, tevredenheid, feedback...

Het ecosysteem van experten

Herculean Alliance helpt ondernemingen naar een betere employee engagement. Ze bouwen aan een ecosysteem van specialisten binnen de bovenvermelde 12 parameters om zo de beste hulp te bieden aan hun klanten.

Over het platform

We vroegen Inge naar het employee engagement platform dat ze hebben ontwikkeld. Een platform dat aan de hand van metingen, zogenaamde pulses in de vorm van lichte enquêtes, de situatie van de onderneming in kaart brengt. Met behulp van een dashboard worden de resultaten op een transparante manier gecommuniceerd naar de hele onderneming. Op deze manier weten de werknemers dat er naar hen geluisterd wordt en dat er met hun mening aan de slag wordt gegaan, wat de betrokkenheid naar de onderneming verhoogt.

Dit platform laat dus toe om om pijnpunten snel in kaart te brengen en zo passend mogelijk te kunnen reageren.

Employee engagement tijdens corona

Het ‘nieuwe’ van de thuiswerk situatie is inmiddels wel verdwenen, en daarmee verdwijnt ook de toename van productiviteit die de situatie initieel met zich meebracht. “Werknemers missen de connectie met hun onderneming en collega’s”, zo zegt Inge. Daarom is het belangrijk om -in de mate van het mogelijke- naast een digitale werkomgeving ook nog te zorgen voor fysieke (en coronaproof) ontmoetingen.

De combinatie van een fysieke en digitale werkomgeving heet ‘phygital’ en zal meer en meer de norm worden voorspelt Inge. Om teams letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar te brengen organiseert Herculean Alliance leuke en bovendien verantwoorde city games, op maat van het bedrijf gemaakt.

Tips voor een verhoogde betrokkenheid

  1. Employee engagement is een continu proces. “Het perfecte employee engagement plan bestaat niet”
  2. Het is belangrijk om als bedrijf de eigen visie & missie duidelijk in kaart te brengen en communiceren in een eigen ‘tone of voice’ waarmee werknemer zich kunnen identificeren
  3. Zorg voor interne communicatie die is aangepast aan elke doelgroep binnen de organisatie (leeftijd, afkomst...)
  4. Wie gedragsverandering teweeg wilt brengen in zijn organisatie, dient de omgeving te veranderen. Wil je medewerkers gezonder laten eten / snacken, zorg dan dat er gezonde voeding op de werkplek aanwezig is
  5. NU is meer dan ooit het moment om in te zetten op employee engagement, aangezien het een belangrijke factor is in de overlevingsstrategie van een bedrijf

  Links

  Zin in gezondere snacks?

  Als relatiegeschenk

  Voor mezelf & familie

  ×