Leestijd: 3 min

Miriam Bouwens

 

 

Onderstaand vind je de beknopte samenvatting van ons gesprek met Miriam Bouwens van Food2Smile. De volledige aflevering is te beluisteren via Spotify, Stitcher, SoundCloud, Google Podcasts& Apple Podcasts.


Over Miriam Bouwens en Food2Smile

De Nederlandse Miriam Bouwens begon zich na een lange carrière in de schoenensector vragen te stellen bij de relevantie van haar job. Ze miste het gevoel dat ze iets bijdroeg aan de wereld en dus ging ze op zoek naar wat haar dat gevoel kon geven. Ze ging zich op gezonde voeding focussen en volgde hierin allerlei opleidingen. Ze specialiseerde zich verder en ging met kinderen met overgewicht werken. 

Tijdens haar werk met kinderen merkte ze dat 1 bepaalde vraag steeds maar terugkeerde, namelijk hoe kunnen kinderen verantwoord snoepen en snacken? Omdat ze op de markt geen enkel product terug kon vinden dat voldeed aan haar criteria, besliste ze om ze zelf te gaan maken en zo werd Food2Smile geboren.

Food2Smile heeft z’n naam niet gestolen want het is de missie van Food2Smile om een glimlach te toveren op het gezicht van iedereen die hun snacks proeft. Ze willen een goed gevoel teweegbrengen, een lekker momentje voor jezelf dat ook nog eens suikervrij en gezonder is.

Gezonder snacken

Food2Smile wil mensen helpen om gezonder te snacken. De gezondste optie blijft natuurlijk bijvoorbeeld een appel, maar de snacks van Food2Smile zijn met afstand gezonder dan de reguliere snacks met kunstmatige zoetstoffen, smaakstoffen, kleurstoffen, …

Als we snacken, zijn we in de eerste plaats op zoek naar iets lekkers. De snacks van Food2Smile zijn dus in de eerste plaats ongelooflijk lekker, maar ze helpen ook om dat snackmoment gezonder te maken.

Om die gezondere snacks te kunnen aanbieden, houdt Food2Smile vast aan een aantal belangrijke gezondheidsclaims en ze houden streng vast aan deze waarden.

Suikervrij

Eerst en vooral zijn hun snacks suikervrij. De producten van Food2Smile bevatten nooit toegevoegde of geraffineerde suikers. Wat niet wil zeggen dat ze geen zoete snacks aanbieden, maar die snacks zullen zeker ook nooit zoetstoffen zoals aspartaam, acesulfaam k of smaakversterkers zoals E621 bevatten.

De zoetstoffen die ze dan wel gebruiken zijn isomalt voor de harde snoep en stevia en maltitol voor zachte snoep. De chocolade bevat stevia. 

Ook de smaakversterkers die ze wel gebruiken zijn steeds van natuurlijke oorsprong.

Vegan

Bovendien is 95% van het Food2Smile assortiment vegan en in 2024 willen ze dat het volledige aanbod vegan is. Hiermee willen ze hun maatschappelijke steentje bijdragen in de milieuproblematiek die gelinkt wordt aan vleesconsumptie.

Glutenvrij

Steeds meer mensen hebben last met het verwerken van gluten. We hebben gluten niet nodig en veel mensen weten vaak niet dat ze intolerant zijn. Ze voelen zich vaak opgeblazen, moe, hebben hoofdpijn… zonder het te linken aan een intolerantie voor gluten of lactose. Daarom dat Food2Smile er ook voor gaat om het merendeel van hun producten glutenvrij te maken.

Lactosevrij

Het volledige aanbod van Food2Smiles is nagenoeg lactosevrij, op 2 producten met melkchocolade na. Ook hier zijn ze hard aan het ontwikkelen om hiervoor een lactosevrij alternatief te ontwikkelen, met vegan chocolade.

Vezelrijk

Voedingsvezels vormen een belangrijk onderdeel van een gezonde voeding. Als een snack een iets hoger aantal suikers heeft (onthou zeker dat niet alle suikers slecht zijn), kijken we bij JustBite zeker of het vezelgehalte hoog genoeg is. En de producten van Food2Smile haken hier perfect op in.

Dankzij vezels wordt de energie trager afgegeven in het lichaam. Vezels zorgen voor een gezonde buik en staan mee in voor de preventie van allerlei chronische ziekten. Veel mensen krijgen te weinig vezels binnen per dag, door te weinig groenten en fruit te eten en door veel wit brood, witte rijst… te consumeren.

Door voor een gezondere snack van Food2Smile te kiezen, kan je makkelijker aan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid vezels komen.

Popped chips

Zowat in alle JustBite snackboxen kan je de Popped Chips van Food2Smile terugvinden. We zijn namelijk grote fan en onze klanten zijn dat ook. Chips is zowat het meest gesnackte product in België en Nederland en het is heerlijk dat er een gezondere variant bestaat die toch die crunchy chipsvibe biedt.

Bij traditionele chips eet je zetmeel, vet, suiker, E621 en zout. Food2Smile maakt van dit belangrijke snackproduct een gezondere versie door een combinatie van aardappel en soja te gebruiken en de chips te poppen in plaats van te frituren. Zo krijg je een proteïnerijk product dat veel minder vet is en geen onnodige toevoegingen bevat.

Momenteel komen de Popped Chips in 3 heerlijke smaken: de classic, de paprika en de salt&pepper. En volgend jaar is er nog een 4de smaak op til!

Poppen vs frituren

Bij traditioneel frituren wordt het product ondergedompeld in verhit vet om het knapperig te krijgen, waardoor het heel erg veel vet absorbeert.

Poppen is een hitte-procédé waarbij geen vet aan te pas komt. Het product wordt ook knapperig en lang houdbaar, maar dan zonder die vetopname.

In de Popped Chips zit nog steeds wel wat vet, namelijk de vetten die van nature voorkomen in de aardappelen en de soja, maar er wordt niets extra geabsorbeerd tijdens het productieproces. Met een heel vetarm product als resultaat.

Stichting Jarige Job

Net zoals JustBite het Kinderkankerfonds steunt, draagt ook Food2Smile haar steentje bij aan een goed doel. Het zit in het DNA van zowel JustBite als Food2Smile om beter te doen en een bijdrage te leveren aan de maatschappij.

Stichting Jarige Job zorgt ervoor dat kinderen die in armoede leven toch hun verjaardag kunnen vieren, zowel thuis als met een traktatie op school. Food2Smile levert die gezonde traktaties zodat kinderen en scholen de kans krijgen om kennis te maken met een gezondere snack. Want ook daar zet Food2Smile net zoals JustBite hard op in: kennisoverdracht en eenvoudige tips om makkelijker gezonde keuzes te maken.

Conclusie

Er is een reden waarom de Popped Chips van Food2Smile in onze snackboxen te ontdekken zijn. Ze zijn niet enkel ongelooflijk lekker, de filosofie, de waarden en visie van JustBite en Food2smile lopen heel erg gelijk!

Miriam geeft als laatste tip nog mee om te beginnen met kleine stapjes. Verandering hoeft niet meteen helemaal perfect te gaan. Met stapje voor stapje gezonder te leven, kan je al heel veel bereiken.

Ook dat is wat JustBite wil bereiken, om mensen hapje na hapje gezonder te helpen leven!

Lees ook het boek van Miriam Bouwens, Suiker op de Korrel

Boek Miriam Bouwens - Suiker op de korrel

Zin in gezondere snacks?

Als relatiegeschenk

Voor mezelf & familie

×