Leestijd: 3 min.

Ape snacks No Refined Sugar.jpg

Is suiker altijd slecht voor ons?
Nee, zeker niet alle suikers zijn slecht. We hebben net suikers nodig om goed te functioneren, maar dan wel suikers die afkomstig zijn van een goede bron.

Het kan heel verwarrend zijn om als consument je weg te vinden tussen de verschillende claims rond suiker die je kan terugvinden op de verpakkingen.

We willen graag helderheid scheppen en je wegwijs maken in de 3 voornaamste claims, zodat jij als consument een weldoordachte keuze kan maken en kan weten waarvoor je kiest.

‘Geen suikers’

Wanneer een product ‘geen suikers bevat, ben je zeker dat dit product niet meer dan 0,5 gram suiker per 100 gram of 100 ml bevat. Deze regel is bovendien bij wet vastgelegd.

‘Geen toegevoegde suikers’

De claim ‘geen toegevoegde suikers’ daarentegen betekent dat het product geen toegevoegde suikers of mono- of disachariden bevat. Deze producten kunnen wel nog steeds suikerhoudende ingrediënten zoals honing of rijststroop bevatten en ook al zijn dit natuurlijke suikers, ook deze eten we best met mate.

‘Geen geraffineerde suikers’

no refined sugars

Wanneer je op een product leest dat het geen geraffineerde suikers bevat, betekent dit dat aan het product geen geraffineerde suikers, zoals bijvoorbeeld kristalsuiker, werden toegevoegd, wat een goede zaak is. We leggen je graag meer in detail uit wat die geraffineerde suikers dan wel zijn, wat ze met je lichaam doen en waarom je ze best vermijdt.

In dit artikel gaan we dus dieper in op de claim ‘geen geraffineerde suikers’ of ‘no refined sugars’ op het voedingsetiket. Wil je graag meer weten over de 2 andere claims, lees dan zeker onze artikels over ‘geen toegevoegde suikers’ en ‘geen suikers’.

Wat zijn geraffineerde suikers?

Geraffineerde suikers zijn suikers die in een fabriek worden ‘gezuiverd’. Het sap van bijvoorbeeld suikerbieten wordt in dit proces industrieel gezuiverd en ontdaan van allerlei stoffen tot er witte suiker overblijft als eindproduct. Fabrikanten doen dit vooral om de suiker wit te maken, een neutrale smaak te geven en een langere houdbaarheid te bereiken.

De witte suiker bevat dus geen voedingsstoffen meer en er blijven enkel nog lege calorieën over.

refined sugar

Bovendien heeft - vooral geraffineerde - suiker een verslavend effect op je lichaam. Suiker geeft je lichaam een soort van kick en het spreekt het beloningsmechanisme in je hersenen aan, waardoor je er steeds meer van wilt.

Omdat geraffineerde suikers onder vele namen verstopt zitten in het merendeel van onze voedingsmiddelen, is het niet makkelijk om met bewerkte voeding je suikerinname te gaan beperken.

Daarom kan de claim no refined sugar jou helpen om te kiezen voor een snack of product zonder geraffineerde suikers. Zo kan je die gevreesde sugar highs & lows vermijden en lang een verzadigd gevoel hebben met voldoende energie verspreid doorheen de dag dankzij de echte, verzadigende voedingsstoffen en meervoudige koolhydraten.

Alle remmen los?

Betekent dit dan dat wanneer er geen geraffineerde suikers in je snack zitten, je er onbeperkt van kan genieten? Nee. Suiker is suiker, ook met van nature aanwezige suikers moet je niet overdrijven. Hoeveel je per dag mag snacken, hangt af van verschillende factoren. Gewoon je gezond verstand gebruiken en genieten van je gezonde pauze.

Zin in gezondere snacks?

Als relatiegeschenk

Voor mezelf & familie

×