Leestijd: 2 min.

BEAR Fruit Rolls Strawberry No Added Sugar

Op zoek gaan naar gezonde voeding en snacks kan best verwarrend zijn door de verschillende claims over suiker op de verpakkingen. De ene suiker is helemaal de andere niet en we hebben zeker suikers nodig in een gezonde voeding. Maar het is belangrijk om voor de juiste suikers te kiezen.

Soms vind je ‘zonder toegevoegde suikers’ terug op de snackverpakking, maar soms ook ‘zonder suiker’ of ‘zonder geraffineerde suiker’. Betekenen deze 3 claims dan hetzelfde en ben je met deze claims zeker dat je een gezonde snack vast hebt?

Niet per se, er is een duidelijk verschil tussen de 3 claims en in dit artikel gaan we dieper in op wat ‘zonder toegevoegde suikers’ nu eigenlijk betekent. Je kan meer in detail lezen over de claims ‘zonder suiker’ en ‘zonder geraffineerde suiker’ in 2 afzonderlijke artikels, maar we lichten graag hier al kort het verschil toe om voor jou als consument helderheid te scheppen:

‘Geen suikers’

Wanneer een product ‘geen suikers’ bevat, ben je zeker dat dit product niet meer dan 0,5 gram suiker per 100 gram of 100 ml bevat. Deze regel is bovendien bij wet vastgelegd.

‘Geen geraffineerde suikers’

Wanneer je op een product leest dat het geen geraffineerde suikers bevat, betekent dit dat aan het product geen geraffineerde suikers, zoals kristal- of rietsuiker, werden toegevoegd

‘Geen toegevoegde suikers’

De claim ‘geen toegevoegde suikers’ daarentegen betekent dat het product geen toegevoegde suikers of mono- of disachariden  bevat, maar het kan dus wel van nature aanwezige suikers bevatten. 

Geen toegevoegde suikers is dus helemaal geen suiker?

No sugar added logo

 

Geen toegevoegde suikers staat niet gelijk aan helemaal geen suiker. Als je op een verpakking leest dat er geen toegevoegde suikers aanwezig zijn in het product, betekent dit dus dat aan het product geen suikers werden toegevoegd, maar het kan wel van nature aanwezig suikers bevatten. Wil dat dan zeggen dat deze producten sowieso gezond zijn?

Niet noodzakelijk. Of een product al dan niet toegevoegde suikers bevat, zegt niets over het feit of het product gezond is of niet en betekent niet dat je er ongelimiteerd van kan gaan eten. Deze producten kunnen wel nog steeds suikerhoudende ingrediënten zoals honing of rijststroop bevatten en ook al zijn dit natuurlijke suikers, ook deze eten we best met mate.

Snack met mate

‘Geen toegevoegde suikers’ kan een goede leidraad zijn in de zoektocht naar gezonde snacks, maar het is wel belangrijk om te beseffen dat je ook van natuurlijke snacks met mate moet genieten. Want suiker is suiker, ook met van nature aanwezige suikers moet je niet overdrijven. 

Niet enkel de suikers, maar ook de aanwezigheid van andere essentiële voedingsstoffen zoals voedingsvezels , vitaminen en mineralen zijn van belang bij de keuze van je gezonde snack. Deze geven jouw lichaam namelijk wat het nodig heeft en geven je langer een verzadigd gevoel.

Het blijft dus steeds belangrijk om je gezond verstand te gebruiken bij de keuze van een snack, zodat jij gezond kan genieten van je pauze!

Zin in gezondere snacks?

Als relatiegeschenk

Voor mezelf & familie

×