Leestijd: 3 min.

Food2Smile Sugar Free

 

Op snackverpakkingen kan je verschillende claims over suiker vinden en dit kan ontzettend verwarrend werken. Wat betekent ‘geen suiker’, ‘geen geraffineerde suiker’ en ‘geen toegevoegde suikers’ eigenlijk en wat is het verschil?

Je kan je laten leiden door deze claims en uiteindelijk gaan denken dat je een gezonde snack hebt gekozen, maar is dat werkelijk zo?

Eerst en vooral willen we benadrukken dat niet alle suikers slecht zijn voor ons. We hebben suikers nodig binnen een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon, maar dan wel de juiste suikers. Van nature aanwezige suikers in fruit en groenten bijvoorbeeld horen thuis in een gezond voedingspatroon, maar geraffineerde suikers in frisdranken en bewerkte voeding bijvoorbeeld helemaal niet.

In dit artikel gaan we dieper in op de verpakkingen met de claim “geen suiker”. De claims geraffineerde suikers en toegevoegde suikers  bespreken we meer in detail in 2 afzonderlijke artikels. We geven je hier graag al een kort overzicht van het voornaamste verschil zodat jouw zoektocht naar een gezonde snack al minder verwarrend wordt:

‘Geen geraffineerde suikers’

Wanneer je op een product leest dat het geen geraffineerde suikers bevat, betekent dit dat aan het product geen geraffineerde suikers, zoals bijvoorbeeld kristal- of rietsuiker, werden toegevoegd.

‘Geen toegevoegde suikers’

De claim ‘geen toegevoegde suikers’ daarentegen betekent dat het product geen toegevoegde suikers of mono- of disachariden  bevat, maar het kan dus wel van nature aanwezige suikers bevatten.

‘Geen suikers’

Wanneer een product ‘geen suikers’ bevat, ben je zeker dat dit product niet meer dan 0,5 gram suiker per 100 gram of 100 ml bevat. Deze regel is bovendien bij wet vastgelegd.

Geen suiker is ook echt geen suiker

no sugar logo

Hoe zit het dan juist met ‘geen suiker’? Het grootste verschil is dat een product zonder toegevoegde suikers nog wel van nature aanwezige suikers kan bevatten, terwijl dat bij een product ‘zonder suikers’ echt niet het geval is.

Een product met als claim ‘geen suiker’ mag echt niet meer dan 0,5 gram suiker per 100 gram of 100 ml bevatten. Deze claim mag niet zomaar op een verpakking worden vermeld, dit is door regels vastgelegd. Net zoals de afbeeldingen vanboven in deze blog, de snack van Food2Smile bevat ook echt geen suikers.

Ook al kan ‘geen suiker’ jou helpen in jouw zoektocht naar gezondere opties, het is geen goed idee om deze claim blindelings te volgen. Gezond verstand blijft altijd wel aan de orde, want ‘geen suiker’ staat niet automatisch gelijk aan gezond.

Kijk naar de totale samenstelling

De totale samenstelling van het product is zeker ook van belang. Bevat het ook andere essentiële voedingsstoffen zoals voedingsvezels, vitaminen en mineralen? Deze nutriënten heeft ons lichaam nodig om goed te functioneren en jou langer een verzadigd gevoel te geven.

De claim ‘zonder suiker’ kan jou dus wel een eindje op weg helpen in je keuze voor een gezonde snack. Kies daarbovenop zoveel mogelijk voor gezonde, voedzame producten die bomvol nuttige voedingsstoffen zitten voor jouw lichaam, zoals groenten, fruit, noten, zaden en pitten. Zo ben je zeker dat je je lichaam de bouwstenen geeft die het nodig heeft om optimaal te functioneren en kan jij alles halen uit je gezonde pauze.

Zin in gezondere snacks?

Als relatiegeschenk

Voor mezelf & familie

×