Leestijd: 6 min.

Hella Van Laer, Licentiate voedings- en dieetleer

Onderstaand vind je de beknopte samenvatting van ons gesprek met Hella Van Laer. De volledige aflevering is te beluisteren via Spotify, StitcherGoogle Podcasts & Apple Podcasts.

Over Hella Van Laer

Hella Van Laer is licentiate voedings- en dieetleer (KU Leuven) en erkend diëtiste, voedingscoach en afslankingsconsulente. Ze schreef eerder al het boek ‘Breek met hoe je eet’. Nu heeft ze net haar nieuwste boek ‘Dieet Anders’ uit, waarin ze uitlegt hoe je dieet valkuilen kan vermijden, slechte eetgewoonten kan doorbreken en jezelf kan motiveren en gemotiveerd blijven! Dit is niet een zoveelste dieetboek, maar een boek dat je inzichten geeft over hoe ons brein werkt, hoe we ons gedrag kunnen wijzigen en hoe we dit op lange termijn kunnen volhouden.

Waarom gezonder eten?

Gezonde voeding en een gezonde levensstijl in het algemeen, heeft niet alleen een invloed op hoe we ons voelen. Het heeft effectief ook een enorme invloed op een heel aantal leefstijlgerelateerde aandoeningen. Denk hierbij aan obesitas en overgewicht, insulineresistentie die kan uitgroeien tot diabetes type 2, het risico op hart- en vaatziekten en het risico op bepaalde soorten kankers. 

Zichzelf motiveren om preventief een gezonde levensstijl toe te passen om aandoeningen, die je nu nog niet voelt of ziet, te voorkomen, valt voor veel mensen moeilijk. 

Maar iedereen wil op een gelukkige en gezonde manier oud worden en daar doen we het uiteindelijk voor. 

In deze Covid tijden is gezondheid het allerbelangrijkste in ieders leven en contradictorisch genoeg handelen we er toch niet altijd naar.

Onze kasten staan vol met kook- en dieetboeken en toch lukt het ons niet altijd om consequent gezonder te leven. Hoe komt dit?

De klik maken

Ondanks vele goede voornemens en initiatieven, zitten mensen vaak vast in een patroon van afhankelijkheid van bepaalde voeding of zelfs ongecontroleerd eetgedrag. Het lukt hen niet om vol te houden op lange termijn. Ze zitten als het ware vast in een vicieuze cirkel door suikerrijke snacks te gaan eten die een instant goed gevoel geven in ons brein en die zo aanzetten om nog meer ongezonde dingen te gaan eten.

Om de klik te kunnen maken om hun eetgedrag echt te veranderen op lange termijn is er een soort van kantelmoment nodig, een moment waarop mensen oprecht beseffen dat er nu echt iets moet veranderen.

Er bestaat geen quick fix op lange termijn, je eetgedrag fundamenteel veranderen vraagt de nodige tijd, motivatie en inspanningen. 

En dat lukt enkel met een duidelijk, concreet plan. Want zonder loopt het vaak mis omdat men dan geen rekening houdt met bepaalde valkuilen en de werking van ons brein. Zo trappen mensen voor ze het weten opnieuw in de val van de verleidingen die overal om de hoek loeren om dan opnieuw te vervallen in diepgewortelde ongezonde gewoonten.

2 van de grootste valkuilen zijn chronisch slaaptekort en chronische stress, die je hormonen ontregelen.

Onder invloed van hormonen, gaat niet alleen ons metabolisme minder efficiënt werken, maar ook de drang om te gaan eten wordt veel groter (en dan vooral suikers of vetrijke ongezonde voedingsmiddelen).

Je kan heel veel diëten proberen, maar ontregelde hormonen geven een heel krachtig signaal af waartegen het heel moeilijk is om stand te houden. Maar je kan jezelf wapenen tegen deze valkuilen door om te beginnen inzicht te krijgen in hoe ons brein werkt.

Reptielenbrein

Ons brein bestaat uit 3 grote delen en ons reptielenbrein is daar eentje van.

Daar zitten al onze onbewuste handelingen, instinctmatig en impulsief gedrag, dingen die we doen zonder nadenken, maar ook onze gewoonten.

We zijn natuurlijk geen reptielen en dus hebben we ook een rationeel, menselijk brein. Dat is waar al onze informatie en planning rond gezonde voeding bijvoorbeeld zit en dat is ook waar onze rem zich bevindt.

Waarom neemt ons reptielenbrein dan toch zo vaak over? 

Vandaag de dag hollen we onszelf eigenlijk allemaal voorbij. Work hard, play hard.

Na een zware dag waarin we worden blootgesteld aan heel veel stress en daarbovenop nog slaaptekort, werkt ons rationele brein en dus onze rem niet meer zo goed. Dat is het moment waarop vele mensen breken en impulsief grijpen naar allerlei ongezonde, gesuikerde opties.

Bovendien doet suiker effectief iets met je brein, het prikkelt namelijk een bepaald beloningscentrum in onze hersenen waardoor we een instant goed gevoel krijgen. Het eten van suikerrijke snacks triggert een hele hoop hormonen die dan zorgen voor de gekende suikerdips die dan op hun beurt weer aanzetten tot meer eten. Je reptielenbrein neemt dus de boel over en maakt ons een vogel voor de kat. 

Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van dit mechanisme om jezelf te wapenen tegen jouw valkuilen.

Gedragsverandering op de werkvloer

De sleutel tot succes om je gezonde levensstijl op lange termijn vol te houden is om zelf een zo duidelijk mogelijk plan op te stellen om jezelf beter te wapenen tegen impulsieve verleidingen. Door zélf je eigen plan te maken met gezonde gewoonten die je eigenlijk al hebt en kent, verhoog je je kans om op lange termijn veranderingen vol te houden.

Zorg ook gewoon dat de verleidingen niet beschikbaar zijn. Koop geen ongezonde snacks zodat je minder in verleiding kan komen en voorzie gezonde alternatieven.

Hierin hebben ook werkgevers een belangrijke rol te vervullen. We spenderen een groot deel van onze tijd op het werk en het is belangrijk dat werkgevers zoveel mogelijk mensen mee op de gezonde kar krijgen door middel van concrete acties. Mooie boodschappen doen weinig als de ongezonde snacks nog steeds gewoon vlot beschikbaar blijven.

Werkgevers kunnen door lekkere, verzadigende en gezonde snacks aan te bieden een groot verschil maken in de gezondheid van al hun werknemers, ook degenen die voorheen niet zo met gezondheid bezig waren.

Snackification

Tegenwoordig hebben veel jongeren een eetpatroon waarbij ze continu doorheen de hele dag kleine hapjes eten, ook wel snackification genoemd. Daar is helemaal niets mis mee, op voorwaarde dat die snacks bestaan uit voedingsstoffen die goed zijn voor je lichaam, zoals groenten, gezonde vetten, vezels, kwaliteitsvolle proteïnen, …

Als je hele dag door snacks gaat eten die suikerpieken veroorzaken, heb je de hele dag door insulinepiekjes die tot insulineresistentie en op lange termijn diabetes type 2 kunnen leiden.

Kies dus voor snacks die je lichaam écht voeden. Een goed voorbeeld zijn noten die veel goede vetten bevatten. Ons lichaam heeft gezonde vetten nodig en ze beschermen je zelfs tegen hart- en vaatziekten.

Natuurlijk moet je ook met gezonde snacks niet een hele dag door zitten bingen. Zit je een hele dag stil achter je bureau, dan is het natuurlijk zeker geen goed idee om massa’s vetten te gaan eten, ook al zijn het gezonde vetten. Ook bij gezond snacken is gezond verstand aan de orde en moeten we leren luisteren naar ons lichaam wanneer het aangeeft dat het verzadigd is.

Conclusie

Enkele concrete tips om je eigen eetgedrag in handen te nemen en te proberen valkuilen te voorkomen zijn:

  • Wapen jezelf met inzichten rond eetgedrag en over hoe ons brein werkt
  • Zorg dat je een duidelijk plan heb
  • Hou jezelf een spiegel voor en wees eerlijk, kijk waar jouw valkuilen schuilen
  • En tot slot: start klein maar start écht

Elke dag is een goed moment om te starten met een gezonde levensstijl, maar je moet het gewoon doén! Begin met kleine stapjes en besef dat het een lang proces zal zijn met vallen en opstaan, voor een fantastisch resultaat op lange termijn.

Bezoek ook zeker de webstek van Hella Van Laer

Gun jezelf ook zeker een exemplaar van het boek 'Dieet Anders'

Zin in gezondere snacks?

Als relatiegeschenk

Voor mezelf & familie

×