Wanneer heb je voor het laatst een complimentje gekregen van je collega? Of herken je dat gevoel van een welgemeende schouderklop te krijgen voor die presentatie die je moet geven? Kleine voorbeelden van een feedbackcultuur, een positieve teamgeest die leidt tot een goede samenwerking als sleutel tot succes. Om goed samen te werken is feedback dan ook essentieel. Van boven naar beneden, peer-to-peer en bottom-up!
Ontbreekt de mogelijkheid om feedback te geven, dan ontstaat er vaak “ruis”: onuitgesproken verwachtingen, oplopende frustraties, onduidelijkheden… Alsook is het een gemiste kans om medewerkers te belonen en gezamenlijk te werken aan een gezonde en fijne werkomgeving. Feedback ligt dus aan de basis van persoonlijk leiderschap en groei, voor zowel de gever als de ontvanger.
Volgens het McKinsey Global Institute zijn werknemers die zich betrokken voelen bij hun werkgever 20-25% effectiever op de werkplek.
In dit artikel gaan we iets dieper in op het realiseren van een positieve feedbackcultuur en lichten we onze nieuwe campagne toe. Dewelke gratis wordt geleverd bij onze snackboxen.
Wat is nu een feedbackcultuur?
Feedbackcultuur is de cultuur die heerst op de werkplek die gericht is op het geven en ontvangen van welgemeende feedback tussen werknemers. Zowel van boven naar beneden, peer-to-peer als bottom-up en op regelmatige basis.
Het uitbouwen van een feedbackcultuur is dan ook essentieel voor het uitbouwen van een gezond bedrijf op lange termijn:
- Het vergroot de betrokkenheid van de medewerkers
- Het creëert een positieve werkgeest
- Het verbetert de interne communicatie
- Het zorgt voor betere prestaties op de werkvloer
Tips voor het introduceren van een feedbackcultuur
Introduceer feedback reeds tijdens de selectieprocedure
De selectieprocedure is een belangrijk moment om te polsen naar de medewerker zijn visie op feedback en persoonlijke ontwikkeling. Mensen met een groeimindset nemen feedback veel gemakkelijk op, zelfs (en misschien zeker) wanneer het gaat om verbeterpunten.
Pols naar hoe de kandidaat omgaat met tegenslag, met het feit dat een van de collega’s mogelijks iets niet of juist wel goed doet...
Leg uit dat feedback een belangrijk aspect is binnen de organisatie en hoe jullie dit verwezenlijken.
Laat managers het goede voorbeeld geven
Het introduceren van een feedbackcultuur start bij het hoger management. Bij de mensen die een voorbeeldfunctie hebben binnen de organisatie. Zorg dat zij draagvlak creëren binnen de organisatie. Dit doen ze door te starten met het geven van feedback, maar ook door zich open te stellen voor het ontvangen ervan.
Dit geeft de andere medewerkers vertrouwen om aan de slag te gaan.
Routine is belangrijk
Een cultuur wordt pas gecreëerd wanneer iets op regelmatige basis gebeurt. Zorg dus als werkgever en als manager voor regelmatige feedbackmomenten. Dit kan door projecten tussentijds of na afloop te evalueren. Wekelijkse 1 op 1 overlegmomenten te plannen. Feedbackmeetings te plannen om elkaar en het team te versterken, maar vooral door iedereen aan te moedigen om positief werk te belonen met complimentjes.
Door het geven van regelmatige en welgemeende feedback worden medewerkers gemotiveerd om zichzelf te verbeteren.
Leer elkaar kennen
Zorg dat het team elkaar echt leert kennen! Dit zal ervoor zorgen dat er een vertrouwensband ontstaat die toelaat om gemakkelijker feedback te geven. Vier verjaardagen, ga op teambuilding...
Introduceer een interne training
Doe beroep op experts die een training komen geven op het geven en ontvangen van feedback. Deze trainingen zijn vaak ideaal om ambassadeurs te vinden die de feedbackcultuur in gang kunnen zetten.
Schrijf een charter over de feedbackcultuur
Documenteer waarom je feedback zo belangrijk vindt als werkgever, wat de voordelen ervan zijn en hoe de medewerkers aan de slag kunnen gaan. Vooral dit laatste is belangrijk omdat veel mensen niet direct weten hoe ze goede feedback kunnen geven.
Regels en afspraken over het geven van feedback helpen om medewerkers aan te zetten tot het geven ervan.
Start!
Er is maar één manier om een feedbackcultuur te creëren en dat is door het te beginnen doen! Succes!
Feedback campagne
Het is onze missie bij JustBite om mensen fitter en productiever te doen voelen doorheen de dag! We geloven sterk dat het geven van feedback hierbij een belangrijk onderdeel is. Met die reden hebben we feedbackkaartjes uitgewerkt die te vinden zijn bij de snackboxen. De kaartjes dienen om elkaar op een positieve manier te stimuleren en te erkennen. Het is een manier om hiërarchische beperkingen te doorbreken en iedereen aan te moedigen onmiddellijk positieve feedback te geven.
Hoe werken de feedbackkaartjes?
- Kies je kaartje en schrijf een persoonlijke boodschap voor de ontvanger
- Thumbs up!
- Good job!
- Take a break!
- Let’s workout!
- ...
- Hang het kaartje rond een gezond tussendoortje
- Het favoriete tussendoortje van de ontvanger?
- Een energy ball om de komende meeting door te komen?
- Een tussendoortjes rijk aan eiwitten voor na de work-out?
- …
- Bezorg het aan de ontvanger
Met deze kaartjes willen we onze klanten een duwtje in de rug geven wat betreft het introduceren van een positieve feedbackcultuur en het creëren van een nog fijnere werkplek.
Begin er vandaag nog aan! Succes!