Leestijd: 3 min.

Michiel Van Meervenne - Founder KRIKET bij de eerste podcast van JustBite

In onze eerste podcast aflevering hebben we Michiel Van Meervenne, founder van KRIKET te gast. KRIKET levert gezonde snacks op basis van krekels en is ontstaan uit frustratie over ons huidige voedselsysteem. 

We mochten starten met heugelijk nieuws! Colruyt Group investeert vanaf heden mee in de Belgische startup. Samen gaan ze de missie aan om van insecten een "mainstream" product te maken dat toegankelijk is voor iedereen. Elk vanuit hun eigen kracht & expertise zullen ze de krekelproducten verder in de markt zetten en gaan ontwikkelen, zo vertelt Michiel. 

Het Kriket-verhaal

Kriket bestaat ondertussen 3 jaar en is opgericht door Michiel en zijn zus. Alles begon in 2017 met een crowdfunding campagne vanuit de frustratie en zoektocht naar alternatieve eiwitten. Eiwitten met een lage impact op de natuur, de planeet en de mens, maar toch met een hoge voedingswaarde. 

De vraag naar die alternatieve eiwitten in het kader van duurzaamheid was groot. Met die reden zet Kriket vol in op krekels. Michiel vertelt ons dat krekels een heel hoge voedingswaarde hebben en een hoge opneembaarheid waardoor ze efficiënt door het lichaam worden opgenomen. Dit in combinatie met de lage milieu impact van plantaardige eiwitten.

Als we dit verhaal rond gezondheid en duurzaamheid kunnen brengen, slagen we er ook in om mensen te overtuigen om te proeven. We eten tenslotte ook andere eigenaardige zaken als scampi's, mosselen en garnalen, om er maar een paar te noemen. Gewoon proeven is de boodschap 🙂

Naast krekels werkt Kriket ook met andere hoogwaardige ingrediënten. Ze gaan vol voor het clean label principe en werken dus niet met e-nummer, kleurstoffen, bewaarmiddelen etc... De repen zijn samengesteld op basis van noten, granen en zaden en worden aangevuld met het krekelmeel. 

KRIKET reep op basis van krekels

Op dit moment zijn er 3 smaken in het aanbod:

1. Basisversie: hazelnoten, havervlokken, boekweit, sesamzaad, hennepzaad, lijnzaad, krekelmeel

2. Cocoa Chirp: de basisversie aangevuld met pistachenoten, chocolade & chiazaad

3. Protein Boost: de basisversie aangevuld met pecannoten, dadels en een minimale hoeveelheid zeezout

Zo brengt Kriket 3 tussendoortjes welke stuk voor stuk rijk zijn aan vezels en eiwitten. Die combinatie zorgt voor een gevuld gevoel en neemt de honger weg. Ideaal dus als gezond tussendoortje waarmee zowel Kriket als JustBite een alternatief willen bieden aan de ongezonde en klassieke koeken. 

Verpakking & duurzaamheid

"We gaan voor transparantie op alle vlak en streven naar een duurzaam product, dus ook vlak van verpakking". In ons onderzoek hebben gekeken naar bio-based-packagings die bio afbreekbaar zijn. Het grote probleem met met dergelijke verpakkingen is dat de houdbaarheid wordt gehalveerd van 12 naar 6 maanden. 

We hebben dus gekozen voor enerzijds de langere houdbaarheid waardoor we voedselverspilling tegen gaan. 

Kriket is een jong merk dat de kans heeft gekregen om in veel winkels terecht te komen. Die kans krijgen we eigenlijk mede doordat de repen 12 maanden houdbaar zijn. Een strategische overweging die we dus zeker hebben meegenomen in onze beslissing. 

Daarnaast zijn we qua recyclage (jammer genoeg) sterk afhankelijk van de overheid, vertelt Michiel. De realiteit op de dag van vandaag is gewoon dat er te weinig rerecycleerd wordt. Ook al hadden we gekozen voor bio afbreekbare folies -welke nog veel energie vragen om ze te maken-, ze worden uiteindelijk gewoon bij het restafval gedeponeerd. Hierdoor worden ze op het einde van hun cyclus verbrand en niet herbruikt. 

Met bovenstaande overwegingen in acht genomen, hebben we dus gekozen voor de klassieke plastiek folies. Dunne, zuivere folies zodoende dat ze 100% gerecycleerd kunnen worden. De beste keuze als we kijken naar duurzaamheid en impact op dit moment en in ons verhaal. 

Hoe ziet de toekomst er uit voor Kriket?

Samen met Colruyt Group wordt er verder nagedacht over nieuwe producten. Het eerste wat er zit aan te komen zijn de granola's, eveneens 100% biologisch. Een lancering die voorzien is voor het einde van dit jaar. 

Michiel droomt er van om Kriket op termijn even normaal te maken als garnalen. Hij sprak ook over de onrustwekkende obesitas cijfers -ook bij kinderen- die hij mee wilt omkeren door een gezonde levensstijl te stimuleren. 

Links

Zin in gezondere snacks?

Als relatiegeschenk

Voor mezelf & familie

×