Leestijd: 3 min.

Mindfull snacking - Snackbox op kantoor

(Gezond) snacken krijgt volop zijn intrede in ons dagelijks leven. Mensen gaan op zoek naar gezonde en verantwoorde snacks die bijdragen aan hun persoonlijke doelstellingen. Deze doelstellingen gaan vaak gepaard met het vinden van balans in het leven. Je hebt er misschien nog niet bij stilgestaan, maar snacken kan bijdragen tot een moment van rust en mindfulness.

Tijd voor mindful snacking dus….

Wat is mindful snacking?

Op de dag van vandaag ligt de focus vaak op wat we eten en niet genoeg op het volledig genieten van wat we eten. Mindful snacking is een benadering van eten met intentie en aandacht. Het gaat erom dat je je bewust bent van wat je wil eten, waarom je eet en hoe je je erdoor voelt.

De voordelen van mindful snacking

Mindful snacking zorgt voor focus op het heden en helpt je volop te genieten van het snackmoment. Het is een ideaal verlengde van mindfulness dat zorgt voor een goed gevoel en een gebalanceerde levensstijl. Het kan door iedereen worden toegepast, op zowat elk moment van de dag. 

Daarnaast:

  • Ervaar je meer genot van wat je eet
  • Maak je meer bewuste keuzes over wat je eet
  • Sta je bewuster stil bij de juiste portie
  • Werkt het stressverlagend, zorgt voor een beter gevoel, verhoogt het je focus...


We helpen je op weg!

Hoe ga je aan de slag met mindful snacking?

1. Eet in porties

Wanneer je een deel van de snacks bij je hebt liggen ga je vanzelf meer letten op hetgeen dat je hebt en daar ook meer van gaan genieten. Je speelt niet constant met de gedachte van ‘wanneer moet ik stoppen met eten’, omdat je voor jezelf duidelijk een limiet hebt afgebakend. You can just enjoy! 😍 Bepaal dus op voorhand wat en hoeveel je zal eten.

2. Zorg voor zo min mogelijk afleiding 

Heb je dit ook al gemerkt dat je voor een scherm minder bewust veel meer eet? Vermijd het snacken aan de computer of terwijl je op je gsm zit. Het laat je niet genieten van de snack die je eet en het is ook geen volwaardig pauzemoment te noemen. 

3. Focus op geur, smaak, textuur, kleur...

Dit klinkt misschien raar, maar het werkt! Als je bewust bent van de smaak, geur, textuur, kleur… ga je meer genieten van het snackmoment. Uit onderzoek blijkt dat we ons in de meeste gevallen niet eens bewust meer zijn van deze voedingseigenschappen. Gebruik het snackmoment dus om bewust te genieten met alle zintuigen en sta stil bij het gevoel dat dit bij je opwerkt. 

4. Kauw uitgebreid

Geniet van de snack! Wanneer we bezig zijn met werken en snel iets willen eten doen we dit meestal in één snelle hap, waardoor ons lichaam niet eens doorheeft dat je zojuist iets gegeten hebt. Geniet dus van het moment en van de smaken en kauw uitgebreid op de snack. 

5. Pauze na elke hap 

Neem regelmatig pauzes tussen het snacken door. Onze hersenen denken meestal al aan de volgende hap, wanneer we onze eerste nog niet hebben doorgeslikt. Daarom is het dus een goede tip om regelmatig een pauze te nemen. 

Voilà! Nu kun je pas echt gaan genieten van je snacks en het snackmoment nemen als moment van rust en meditatie. Welke van deze tips ga jij zeker gebruiken tijdens je volgende snackmoment? Laat het ons zeker weten in de comments hieronder. 

Smakelijk en enjoy the snacking moment!

Zin in gezondere snacks?

Als relatiegeschenk

Voor mezelf & familie

×