Calorieën tellen

We weten allemaal dat het beter is om bepaalde voeding zoveel mogelijk te mijden. Denk aan voeding met transvetten, bewerkte suikers... stuk voor stuk ingrediënten die ervoor zorgen dat de calorieënteller de hoogte in gaat.

De ene telt calorieën om af te vallen, de andere juist om bij te komen. Het principe oogt eenvoudig: eet minder dan je verbrandt, dan val je af en anders kom je bij. Dat klopt deels, maar is een oversimplificatie van het geheel. We lichten dit graag gedetailleerd aan je toe.

Calorie, wat?

Heb je ooit al eens stilgestaan bij wat een calorie juist is? Wel, een calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om de temperatuur van één gram water met één graad Celcius te laten stijgen. Het is dus een maat om de hoeveelheid energie aan te geven.

Deze energie haalt het lichaam uit voedingsstoffen en stuurt het naar de organen zodat ze blijven functioneren. Het is met andere woorden de brandstof van ons lichaam.

De ene calorie is de andere niet!

In alles wat je eet en drinkt zitten calorieën (behalve in water) die we kunnen opdelen in termen van kwaliteit: goede, slechte en zeer slechte calorieën.

  • Goede: groenten, fruit, havermout, noten, zaden, volkoren producten…
  • Slechte: frisdrank, snoep...
  • Zeer slechte: producten met transvetten, voorgepakte maaltijden...

Een gezonde levensstijl gaat dus niet enkel over hoeveel calorieën je eet, maar wel over wat je eet.

Wist je dat 50 g gedroogde vruchten goed is voor 180 calorieën? Dat is best veel zou je denken, maar gedroogde vruchten zitten boordevol vitamines, vezels en antioxidanten. Deze links laten liggen is dus geen goed idee!

Ons advies

Ga voor gezonde en gebalanceerde voeding die van nature rijk is aan gezonde voedingsstoffen (vezels, vitaminen, mineralen...). Denk hierbij aan noten, zaden, groenten, volkoren producten, vruchten...

Onze tussendoortjes (100% natuurlijk, zonder toevoegingen en streng geselecteerd) passen dan ook perfect binnen je gezonde levensstijl. Snack ze!  

Read this post in English (Calories aren’t the only things that count!)

Zin in gezondere snacks?

Als relatiegeschenk

Voor mezelf & familie

×