Welzijn en sporten op het werk

Talent vinden en houden is een moeilijke uitdaging voor veel bedrijven. In verschillende sectoren heerst “the war for talent”. Juist om die reden willen we bedrijven aanmoedigen om dat extraatje te doen voor hun werknemers op vlak van gezondheid en beweging.

We geven je tal van tips en initiatieven die je als bedrijf kan ondernemen om het welzijn te verhogen. Wat krijg je in ruil? Gelukkige, productieve, gezondere werknemers die het bedrijf minder geld kosten. Even verder lezen dus.

Voeding en gezondheid op het werk

#1 Voorzie de medewerkers van gezonde tussendoortjes

Gezond snacken heeft tal van voordelen; het houdt het metabolisme op gang, waardoor het lichaam de hele dag door beschikt over voldoende energie. Hierdoor zijn mentale dipjes en hongerpieken verleden tijd.

Stap dus af van ongezonde snacks en frisdranken zonder nutritionele waarde; ze verstoren het metabolisme, zijn slecht voor o.a. het hart, bloedvaten en cholesterol en ze geven snel terug een hongergevoel. Op langere termijn zijn ze nefast voor de gezondheid van de medewerkers. 

Gezonde snacks op kantoor

#2 Huur een gezonde kok voor op het werk

Huur een kok in die op regelmatige basis een gezond en eenvoudig middagmaal klaarmaakt. Zo leren de medewerkers wat gezond eten betekent en geraken ze niet verleid door broodjes, hamburgers of andere ongezonde maaltijden.

Naast de hoofdmaaltijden kunnen de medewerkers ook voorzien worden van een gezonde smoothie op basis van fruit en haver. Duizenden combinaties zijn mogelijk.

#3 Leer de medewerkers over gezonde voeding

Velen weten onvoldoende over gezonde voeding, dat is algemeen geweten. Voorzie de medewerkers daarom van eenvoudig te lezen en behapbare literatuur. Het is heus niet moeilijk, maar het vraagt wel wat beperkte kennis om mee aan de slag te gaan. Enkele ideeën:

  • Hang infographics rond in het kantoor
  • Motiveer de medewerkers om voldoende water te drinken bv. door het geven van gratis hervulbare waterflessen
  • Voorzie makkelijke en gezonde recepten voor thuis of op het werk
  • Stuur een wekelijkse nieuwsbrief over gezonde voeding
  • ...

#4 Introduceer standing & active desks

Te lang neerzitten is nefast voor de bloeddoorstroming en dus ook voor de hersenactiviteit. Overweeg om standing desks te introduceren waarbij al rechtstaand gewerkt kan worden. Wil je graag een stapje verder gaan dan zijn er ook de active desks; dit zijn standing desk gecombineerd met een loopband waarop je op zeer traag tempo kan stappen. Hierop zijn tal van alternatieven te vinden die je helpen om al werkend te beweging.

#5 Help medewerkers om te stoppen met roken

No comments required :-) ?

#6 Stimuleer handhygiëne

Handen op regelmatige basis wassen is een van de beste preventies om het verspreiden van microben op het werk tegen te gaan. Stimuleer dus de medewerkers om hun handen op regelmatige basis te wassen of gebruik ontsmettende lotions. Die laatste kan je op verschillende plaatsen op kantoor rondhangen. Handen ontsmetten is dan zo gebeurd!

Sport en beweging op het werk

#7 Sluit het werk aan bij een sportclub of fitness

Overtuig je medewerkers om te sporten door een deel van hun lidgeld bij de sportclub of fitness terug te betalen. Neem als voorbeeld de lokale fitness dicht in de buurt van het kantoor. Dit laat de medewerkers toe om even te ontspannen tijdens een gezonde work-out!

#8 Introduceer yoga op het werk

Wij zijn bij JustBite enorme voorstander van yoga. Het helpt het lichaam tot rust komen, vergroot de flexibiliteit, verbetert de focus... en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Organiseer dus een yogales op het werk, bijvoorbeeld tijdens de middagpauze.

#9 Wandel-vergaderingen

Wanneer de vergadering het toelaat, kies eens om deze buiten te laten doorgaan i.p.v. in een vergaderruimte. Door buiten te zijn neemt het lichaam de nodige zuurstof op, is het in beweging en kan het de creativiteit de vrije loop laten. Dit is echt een aanrader om te proberen. Voeg “Buiten” gerust toe tussen de vergaderzalen in de agenda’s.

#10 Organiseer een sport-squad

Zoek eens rond in het bedrijf naar enthousiastelingen die zin hebben om op de middag sportactiviteiten te organiseren: bijvoorbeeld eens 5 of 10 km gaan lopen. Het is hun taak om de anderen te motiveren om mee te doen. Koppel hier gerust een incentive aan om de groep sporters zo groot mogelijk te maken.

#11 Voorzie een fitnessruimte op het werk

Voorzie een fitnessruimte op het werk met verschillende toestellen: loopband, fiets, trampolines, roeimachine... maar ook met losse gewichten, matjes en stretch bands kom je al een heel eind ver. Voorzie een reeks oefeningen voor degenen die niet direct weten hoe ze van start moeten.

#12 Stimuleer het gebruik van de trap

Tracht de medewerkers te stimuleren om de trap te nemen. Enkele ideeën:

  • Gebruik leuke posters om aan te geven hoeveel calorieën ze verbranden door de trap te nemen
  • Maak van de trap een leuke omgeving. Denk aan kunst, kleuren, muziek... niemand loopt graag in donkere, koude gangen
  • Begeleid de medewerkers / bezoekers naar de trap door voetstappen of lijnen te plakken van de deur naar de trap
  • ...

#13 Motiveer het gebruik van de fiets

Motiveer (en centiveer) de mensen om met de fiets naar het werk te komen. Het is goed voor de gezondheid en de natuur!

#14 Beloon de medewerkers met massages

Goede medewerkers verdienen een extraatje! Beloon ze van tijd tot tijd met een massage op verplaatsing of gewoon op kantoor. Of verwen elke medewerker op regelmatige basis met een gratis massage van 15 minuten. 


Zo, we hopen je te hebben voorzien van een reeks ideeën die je vandaag nog op de werkvloer kan introduceren. Blijf vooral ook polsen bij de medewerkers wat werkt en wat niet door middel van bevragingen. Véél succes!

Welke initiatieven doen jullie reeds op kantoor?

Zin in gezondere snacks?

Als relatiegeschenk

Voor mezelf & familie

×