Voorbeelden van gezonde tussendoortjes

Gezond tussendoortje leveren het lichaam de nodige -essentiële- voedingsstoffen, vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Tussendoortjes met een lage voedingswaarde laat je best links liggen. Ze bezorgen je niet alleen snel weer een hongergevoel, maar zijn ook slecht voor o.a. je hart, bloedvaten en cholesterol.

Over het algemeen krijgen groenten, fruit, zuivel, noten en graanproducten de voorkeur. Onderstaand een overzicht:

Fruit

Fruit levert weinig calorieën en veel voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, voedingsvezels en gezonde suikers), een ideale keuze dus als tussendoortje. Het is goed voor de gezondheid en zit boordevol antioxidanten, welke het immuunsysteem versterken. 
Probeer minimaal 1 en liefst 2 keer per dag fruit te eten: vers fruit, gedroogde vruchten, diepgevroren fruit, dadels, repen op basis van gedroogde vruchten... 

Groenten

Dat groenten deel moeten uitmaken van de hoofdmaaltijden wisten we al, maar je kan ze evengoed nuttigen als tussendoortje. Ook deze leveren weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Vooral rauwkost is ideaal als snelle gezonde snack voor thuis of voor onderweg: komkommer, kerstomaatjes, radijzen, maar ook bloemkoolroosjes of andere groenten zijn uitermate geschikt. 

Zuivel

Kies voor magere of halfvolle melkproducten of sojaproducten zonder toegevoegde suikers: magere yoghurt, plattekaas (kwark), een glas melk,... en deze kan je combineren met wat fruit, noten of zaden. 

Noten

Noten bevatten gemiddeld gezien behoorlijk wat calorieën, maar zijn wel een ideaal tussendoortjes dankzij hun essentiële eiwitten, vetzuren, vitamines (E en B), mineralen en vezels. Ze beschermen je lichaam dan ook tegen hart- en vaatziekten en verlagen de cholesterol. Laat ze -ondanks hun iets hogere waarde aan calorieën- dus zeker niet links liggen.
Een handje per dag, oftewel een 30 gram is aan te raden. Dit kan je oftewel los kopen of in de vorm van noten / zaden repen. 
Kies wel voor pure noten zonder toegevoegde smaken, suikers & zout. 

Graanproducten 

Kies voor graanproducten die een ruime hoeveel vezels bevatten. Die helpen namelijk om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen en zitten boordevol goede voedingsstoffen: koolhydraten, vezels, ijzer, eiwitten en vitamines. 
Enkele voorbeelden van gezonde graanproducten: volkorenproducten zoals brood en beschuiten, havermout, rijstwafels... welke je bijvoorbeeld kan combineren met zuivel (plattekaas), radijsjes of fruit naar keuze. 

Ga dus zelf creatief aan de slag om gezonde tussendoortjes te introduceren in je voedingspatroon. Snack vooral slim en gevarieerd: At je in de voormiddag reeds en gezonde snackreep met gedroogde vruchten, eet dan in de namiddag een potje yoghurt. Véél succes én smakelijk!

Zin in gezondere snacks?

Als relatiegeschenk

Voor mezelf & familie

×